Una fundació privada sense ànim de lucre es farà càrrec de la Residència Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp
El Ple de l’Ajuntament de les Borges celebrat aquest divendres, 22 de març, ha aprovat inicialment fer una concessió administrativa d’us privatiu de la Residència de Gent Gran Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp a la Fundació Privada Terra Alta Segle XXI, una entitat sense ànim de lucre que ja té experiència empresarial en la gestió d’altres equipaments similars.
Cal recordar que l’alcalde, Quim Calatayud, a la sessió plenària celebrada el passat 14 de febrer ja va dir, sense voler entrar en més detalls, que ‘la Residència es podrà salvar i continuarà oberta perquè la situació està ben encarrilada’. I aquella previsió que es va fer el passat 14 de febrer és la que ara s’ha començat a fer realitat.
A la sessió plenària celebrada aquest divendres només hi va assistir l’equip de Govern, (Junts més PSC), que va votar a favor, i el regidor Josep Turon (CUP) que va votar en contra. Per la seva part, els tres representants d’ERC no van ser presents al ple, una absència que l’alcalde va excusar a l’inici de la sessió a causa de la premura amb que s’havia convocat aquesta sessió plenària.
El futur de la Residència
La Residència Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp és un servei municipal no obligatori per als ajuntaments que a les Borges es gestiona a través d’un patronat municipal.
En els últims anys la gestió d’aquest equipament havia generat pèrdues econòmiques, fet que va encendre les alarmes a l’Ajuntament de les Borges ja que, com a màxim responsable de l’equipament, té l’obligació d’afrontar les pèrdues que pugui generar aquest servei. La previsió per a l’any 2024 és que aquestes pèrdues, que es generen com a conseqüència de l'increment generalitzat de preus en productes bàsics, continuïn.
A més, si l’Ajuntament hagués de seguir fent-se càrrec de la gestió de la residència a través del patronat municipal, hauria d’afrontar, a càrrec del pressupost municipal, noves inversions econòmiques per posar al dia aquest equipament.
Una primera inversió inicial, que caldria executar el més aviat possible, està valorada en 332.000 euros, mentre que l’adequació integral de l’establiment a la normativa vigent, una normativa que s’ha fet més exigent a causa de la pandèmia, comportarà una inversió d’1,9 milions d’euros.
Aquestes xifres són inabastables per a l’Ajuntament de les Borges i encara més quan l’objectiu d’aquestes inversions és la prestació d’un servei que no forma part de les competències que, per llei, sí que ha de garantir un ajuntament.
És per aquest motiu, davant la impossibilitat de fer-se càrrec d’aquestes inversions, que l’Ajuntament es va plantejar diversos escenaris, sense descartar cap possibilitat.
Finalment, però, i un cop assumida la impossibilitat per part de l’Ajuntament de seguir donant aquest servei sense posar en risc la hisenda municipal, s’ha decidit amb una àmplia majoria de 7 vots fer una concessió administrativa de l’ús privatiu a una entitat sense ànim de lucre amb el compromís explícit que aquesta entitat només podrà exercir l’activitat de residència de gent gran i altres activitats complementàries, però sempre relacionades amb l’activitat principal.
L’acord adoptat pel Ple Municipal cedeix l’ús de l’edifici de la residència borgenca, sense contrapartides, a l’esmentada fundació per un període de 50 anys. L’Ajuntament també cedirà a la fundació un ascensor camiller i la possibilitat que pugui aixecar una planta més, tal i com ja preveu la normativa urbanística relativa a aquest edifici.
Per la seva part, aquesta fundació s’haurà de subrogar a les persones treballadores que actualment donen servei a la residència amb les mateixes condicions econòmiques i laborals i seguirà amb la cura i l’atenció que es dona a les 33 persones residents.
Segons ha manifestat l’alcalde durant la sessió plenària, aquesta és la millor solució per garantir la continuïtat de l’activitat de la residència a les Borges, per assegurar els llocs de feina i per evitar el tancament del centre i el trasllat dels residents ja que l’Ajuntament, que no és expert en la gestió de residències, no podia afrontar la forta inversió prevista sense posar en risc la prestació dels serveis i la pròpia dinàmica de funcionament d’aquesta institució.
L’alcalde explícitament ha dit que ‘ens hem de felicitar per haver arribat a aquesta solució’ que a la pràctica significa iniciar el camí de la solució per a una situació que des de fa mesos generava inquietud a les Borges, tant per la continuïtat del servei com pel destí de les persones residents, que ara no s’hauran de moure de la residència, com pel futur laboral de les persones treballadores, que ara veuen garantida i assegurada la seva continuïtat.
Cal recordar, per últim, que de les 33 places amb que compta actualment la residència borgenca, una és privada i les 32 restants estan concertades amb la Generalitat, que és la que determina com i a qui s’adjudiquen i sense que les persones grans de les Borges tinguin prioritat ja que les qüestions de residència o proximitat són només una part dels diversos requisits que s’han de complir per a l’adjudicació.