Vés al contingut

L'escriptor Joan Fuster i els seus aforismes, protagonistes del Correllengua borgenc 2022

Les Borges del Camp s'ha sumat enguany, novament, a l'organització del Correllengua i ho ha fet entorn la figura de l'escriptor, assagista, historiador i moltes coses més, Joan Fuster (Sueca, 1922-1992). 

El Correllengua és una activitat promoguda des de l'any 1996 per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Segons definició de la mateixa entitat, 'la CAL aglutina entitats i persones a títol individual d’arreu dels Països Catalans preocupades per fomentar l’ús social de la llengua catalana a tot el territori'. La CAL, entre altres, reconeix i ret homenatge a la vida i l’obra d’escriptors i escriptores, artistes o activistes que s’han significat per la seva vàlua i també pel seu compromís envers la llengua i la cultura catalanes i, en aquest sentit, la CAL escull anualment al voltant de qui giraran les seves activitats. Enguany, la figura escollida és Joan Fuster. 

A les Borges del Camp el Correllengua se celebra des de l'any 2019 i, d'acord amb la CAL, ho ha fet entorn les figures de Pere Calders (2019), Josep Carner (2020), Isabel-Clara Simó (2021) i Joan Fuster (2022). 

A més, el Correllengua borgenc també promou i organitza altres accions, com per exemple la que s'ha fet enguany per Sant Joan consistent a anar a buscar en bicicleta la Flama del Canigó al Coll d'Ares. 

De tota manera, l'acció principal és el Correllengua local, que enguany s'ha celebrat aquest dissabte, 17 de setembre, emmarcat dins els actes de la Festa Major. El Correllengua ha estat organitzat conjuntament per l'Associació de Dones, el CDR, el Cor Parroquial, l'ANC, el Club de lectura i la Colla Gegantera Serè i Marinada i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de les Borges. 

El Correllengua, que va tenir com a escenari principal la plaça de la Dona, va començar amb la preparació d'una xocolatada i amb la posta en marxa de tallers per a la canalla sota la porxada de Cal Dasca. En aquests tallers, nens i nenes van preparar cubs relatius al Correllengua i aforismes que després es penjarien tant a les heures de la plaça com, amb l'acompanyament del gegant Serè i dels capgrossos, a la placeta de Ca l'Ortiga. També se'n van distribuir a les taules on a última hora es va fer un vermut amb que es va tancar l'acte. 

Durant el matí el Club de lectura hi va posar els recitals de l'acte i el Cor Parroquial la música i, entre altres qualitats, es va destacar la faceta de Joan Fuster com a precursor avançat de Twitter precisament per la seva capacitat de sintetitzar amb dites i poques paraules pensaments complexos i reflexions ben encertades. Els aforismes són, sens dubte, el vessant més conegut i popular de l'extensa obra de Joan Fuster.  

L'acte també va servir per a la presentació del llibre Liquidació de la borgenca Rosina Ballester, autora de poesia però que en aquest cas s'endinsa en la prosa. Un dels trets destacats d'aquesta autora borgenca és la riquesa del seu vocabulari ja que, segons va dir ella mateixa, sempre està envoltada de diccionaris i de la recerca de les paraules més precises per definir allò què vol dir. 

(Fotografies cedides per Andreu Mèrida i Pilar Daroca)        

Comparteix