Vés al contingut

Quim Calatayud, reelegit alcalde per majoria absoluta fins al 2027

Passades les 12 del migdia, amb una mica de retard sobre l’horari previst, ha començat aquest dissabte, 17 de juny de 2023, el ple de constitució del nou consistori borgenc que ha reelegit Quim Calatayud com a alcalde per majoria absoluta.

El saló de plens s’ha omplert per seguir una sessió en la que mentre una part de les persones assistents ha trobat perfecte la potència de l’aparell d’aire condicionat, una altra part hauria preferit portar màniga llarga. S’acosta l’estiu i la temperatura ambient és una d’aquelles converses recurrents i habituals.

Quim Calatayud, reescollit alcalde amb majoria absoluta pel període 2023-27

El primer pas del plenari ha estat constituir la Mesa d’Edat, presidida per Josep M. Tost (PSC-CP) com a membre de la corporació de més edat, i amb Alèxia Guinjoan (ERC-AM) com a vocal, en ser la membre més jove. Els regidors i regidores s’han anat col·locant al voltant de la taula de la Sala de Plens un cop s’han comprovat les credencials de cadascú i abans de prometre el càrrec individualment i per ordre alfabètic. Dels onze regidors i regidores que integren la Corporació, únicament Fèlix Garrido (ERC-AM) no ha pres possessió avui del càrrec en trobar-se absent.

Tots els regidors i regidores han promès el càrrec per imperatiu legal, excepte Josep M. Tost, que s’ha limitat a prometre. A més, les regidores d’ERC-AM Rosa M. Abelló i Alèxia Guinjoan han afegit a la seva promesa la fórmula que en aquesta ocasió ha promogut l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que inclou  “un ferm compromís amb els valors de la república catalana”.

Una fórmula similar ha utilitzat la regidora M. Pilar Daroca (Junts per les Borges) quan ha promès el càrrec, mentre que el regidor de la CUP-AMUNT, Josep Turon, ha afegit a la promesa per imperatiu legal la voluntat de treballar pel poble, contra interessos privats i per la independència dels Països Catalans.

Un cop proclamada formalment la constitució de la nova corporació municipal, el secretari de l’Ajuntament ha llegit l’acta d’arqueig (l’estat dels comptes bancaris de l’Ajuntament) i de l’inventari dels béns municipals, abans de procedir a la votació per a l’elecció de l’alcalde.

El grup de Junts ha presentat Quim Calatayud com a candidat a l’alcaldia i el regidor de la CUP Josep Turon també s’ha presentat com a candidat. ERC i PSC han renunciat a presentar candidatura. El vot per escollir l’alcalde ha estat secret, però el recompte no ha revelat cap sorpresa i Quim Calatayud ha estat reelegit i proclamat alcalde amb els amb els 6 vots del seu grup. 3 vots  han optat per l’abstenció, mentre el candidat de la CUP ha obtingut el seu únic vot.

Després dels aplaudiments de felicitació i d’enhorabona, l’alcalde ha ofert la paraula als grups municipals, però només n’ha fet ús el grup d’ERC a través de la regidora Rosa M. Abelló, que ha començat felicitant l’alcalde i els regidors i regidores, tant als nous com als que repeteixen. També ha excusat l’absència del seu company de candidatura Fèlix Garrido i ha revelat que el motiu de la seva absència era que just el mateix dia es feia un curs que feia dos anys que esperava i que és molt important per al seu futur professional. Garrido prendrà possessió del càrrec en el proper ple que es convoqui.

A continuació, Abelló ha donat les gràcies als borgencs i borgenques que els han votat i ha analitzat el resultat electoral després de sumar els electors que no van anar a votar el passat 28 de maig, més els vots blancs i els vots nuls que es van produir. La conclusió a què ha arribat és que “la ciutadania no està contenta”, i ha desitjat que les altres forces polítiques també hagin reflexionat sobre aquest fet.

Sobre el nou mandat que comença, Abelló ha dit que Esquerra està a l’oposició i que Junts no ha fet cap apropament cap al seu grup, però ha indicat que seguiran treballant per les Borges amb una actitud positiva vers tot allò que sigui bo pel municipi però amb actitud crítica o molt crítica en allò que, a parer seu, no es faci bé. També ha anunciat que donaran suport als principals projectes anunciats per Junts (portar aigua del CAT, fer el nou CAP) sempre que, a criteri seu, “es facin les coses bé”.

També ha reclamat a l’alcalde i al nou govern municipal decisions sobre la residència per a la gent gran que “no està en condicions”, ha dit, i ha considerat que és un tema urgent.

Les primeres paraules de la intervenció del reescollit alcalde, Quim Calatayud han estat en record del seu pare que havia assistit a totes les seves preses de possessió anteriors. A continuació ha donat la benvinguda a les noves regidores i al nou regidor, i els ha recomanat que gaudeixin de l’experiència, ja que els aportarà noves visions i els permetrà comprovar que realment “l’administració és molt lenta”.  No obstant això, ha reflexionat que tothom hi hauria de passar per l’Ajuntament com a regidor/a per conèixer les dificultats que comporta.

Calatayud també ha dit que la bona voluntat sempre ajuda a portar la feina endavant, i ha destacat que malgrat les divergències polítiques no s’ha de perdre mai de vista que “primer som persones”.

Sobre el nou mandat ha anunciat que “la legislatura serà molt complicada” ja que s’han de tirar endavant projectes molt importants, com portar l’aigua del CAT, la construcció del nou CAP i ha confiat que espera que els altres grups municipals també es facin partíceps d’aquests grans projectes, com havia dit la portaveu d’ERC.

L’alcalde ha avançat que l’Ajuntament espera finançaments externs importants per fer els projectes recollits en el programa electoral, com ara continuar la reforma de l’avinguda Magdalena Martorell.

També ha mencionat la residència per a la gent gran i ha reconegut la necessitat de prendre “un determini valent perquè la situació és greu”, i ha apuntat que la gestió jurídica i econòmica de la residència actualment “és molt difícil per al pressupost municipal d’un poble com les Borges”.

Malgrat tot, Calatayud s’ha compromès a què aquests 4 anys “siguin potents i amb reptes molt importants” i ha afegit que “potser és la legislatura que més” reptes importants ha d’encarar, però que ho faran “amb molta il·lusió per fer la vida més fàcil i més feliç a borgenques i borgencs”.

L’alcalde ha tancat el seu parlament utilitzant un cop més la seva fórmula de bons desitjos de felicitat i salut per a tothom i ha acabat amb un “Visca les Borges”.

A continuació, una fotografia conjunta de tots els regidors i regidores de la nova legislatura presents a l’acte ha tancat definitivament aquesta sessió constitutiva. En les pròximes setmanes es convocarà la sessió plenària que donarà compte de la distribució del cartipàs municipal i a partir d’aquell moment arrencarà definitivament el mandat municipal 2023-27. 

Comparteix