Vés al contingut

22 de desembre de 2023: 50 anys del primer pessebre de les Borges a Gallicant

Aquest passat divendres, 22 de desembre, va fer 50 anys exactes de la primera sortida d’un grup d’una trentena d’excursionistes borgenques i borgencs en direcció a Gallicant amb l’objectiu de posar-hi un pessebre, una tradició que s’ha mantingut viva al llarg d’aquests últims 50 anys. 

L’any 1973, i al voltant de la recent creada Biblioteca, al local que havia cedit la Cooperativa Agrícola, dos grups de joves borgencs (Amics de les Borges del Camp i Grup Excursionista Isards) van donar molta embranzida a l’excursionisme. 

En una de les excursions que van organitzar aquestes entitats a l’ermita de la Mare de Déu del Montsant, el ja traspassat Josep Maria Montpeó va proposar com una de les futures activitats a dur a terme la col·locació d’un pessebre en algun cim del nostre entorn proper, tal i com ja feien altres entitats excursionistes similars a les dues entitats borgenques. 

Per la seva part, Ferran Jové Hortoneda (1929-2017) va fer referència al puig de Gallicant, al terme d’Arbolí, una muntanya de 1.100 metres d’altitud, com a possible lloc de destinació del pessebre borgenc.  

Les propostes de Montpeó i de Jové van ser ben acollides i el dia 22 de desembre de 1973 una trentena de joves borgencs van sortir amb l’objectiu de col·locar el primer diorama.   

Antonio Parés Subietas (1934-2020) va deixar constància amb la seva càmera d’aquella primera sortida, fotografiant tant al grup d’excursionistes com el primer diorama que es va instal·lar. 

Per la seva part, Ferran Jové va ser l’organitzador durant 40 anys de la sortida a Gallicant, una tradició que actualment es manté ben viva. 

 

17 de desembre de 2023

I precisament, i per la vigència d’aquesta tradició, el passat diumenge 17 de desembre, un altre grup de borgencs i borgenques va portar fins a Gallicant el 50è pessebre.

El diorama que es va pujar enguany, amb la llegenda ‘50 pessebre al puig de Gallicant 2023 Les Borges del Camp’ el va preparar Anton Abelló ‘Claret’. A la part de l’esquerra del diorama hi ha una reproducció de l’església parroquial borgenca, a la dreta una reproducció de l’església de Sant Andreu d’Arbolí i al centre els cinc elements principals del pessebre, la mula, el bou, Sant Josep, la Verge Maria i el Nen Jesús. 

Enguany, el grup de caminadors i caminadores van sortir de la plaça de Sant Antoni de les Borges a les vuit del matí. A les 12 se’ls va unir el grup que sortia d’Arbolí i, un cop a Gallicant, feina feta i novament una fotografia de record de tot el grup. 

La jornada va acabar amb un dinar popular a Arbolí i amb la voluntat de complir-ne, com a mínim, 50 més.  

 

Fotografies: Antonio Parés Subietas, Arxiu Fotogràfic Municipal / Cedides Mònica Llauradó, Maria Pilar Daroca

 

Comparteix