Les Borges torna a engalanar carrers i places amb motiu de la Capvuitada 2024
La festa de la Capvuitada ha lluït novament en tot el seu esplendor gràcies a l’esforç de moltes borgenques i borgencs de totes les edats que s’han distribuït pels diferents carrers del nucli antic per guarnir-los amb les tradicionals catifes, confeccionades principalment amb flors, gespa, pedretes i serradures acolorides.
El clam a la pluja amb paraigües dibuixats al terra, el record dels 150 anys de la mort del pintor reusenc Marià Fortuny en el carrer de les Borges que porta el seu nom, o el desig de pau en un món amb tanta guerra i tanta destrucció han estat alguns dels motius amb què s’han confeccionat les catifes, a més de les tradicionals sanefes, formes geomètriques, flors o els motius religiosos.
Els carrers han quedat a punt per al Cant de Vespres de les 7 de la tarda i per la processó que ha començat a continuació, acompanyada de nombrosos borgencs i borgenques i per la Corporació Municipal encapçalada per la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ha acceptat la invitació de l’alcalde i diputat Quim Calatayud per compartir amb el poble de les Borges aquesta festa tradicional que ja suma 223 anys d’història.
Erra ha arribat a dos quarts de set de la tarda al passeig de l’Hort del Dasca i, juntament amb l’alcalde, s’han dirigit a l’Ajuntament, parant prèviament en alguns punts del recorregut on s’estaven enllestint les catifes.
A l’Ajuntament, l’alcalde i la Corporació Municipal han rebut a la segona autoritat del país. També l’han saludat l’arquebisbe Planellas i el mossèn Vicenç Ribas. A la Sala de Plens, Erra ha signat el Llibre d’Or del municipi. Les Borges ha obsequiat a la presidenta del Parlament amb un lot de productes borgencs, mentre que la presidenta ha lliurat a les Borges una reproducció de l’hemicicle del Parlament.
Acte seguit, Erra i la Corporació s’han dirigit a l’església on s’ha celebrat el Cant de Vespres amb l’acompanyament del Cor Parroquial.
L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i mossèn Vicenç Ribas, rector de la parròquia borgenca, han obert la processó, que aquest any no ha comptat amb la participació de cap nen ni de cap nena que hagin fet la primera comunió ja que enguany a la parròquia borgenca no s’hi ha celebrat cap primera comunió.
Altres nens i nenes, però, sí que han acompanyat el recorregut de la processó que, un cop ha arribat a la plaça de la Font, ha venerat el Santíssim Sagrament. A continuació s’ha beneït el municipi i s’ha renovat el Vot de Poble. El Cor Parroquial, per la seva part, ha interpretat el Tantum ergo.
Un cop retornada la processó a l’església parroquial, l’arquebisbe Planellas, que amb aquest acte finalitzava a les Borges una visita pastoral que ha durat algunes setmanes, ha agraït a tothom l’acollida que se li ha dispensat. L’arquebisbe ha estat obsequiat amb una reproducció de la Mare de Déu de la Riera i, després que mossèn Ribas ha agraït també la col·laboració de borgenques i borgencs en l’organització de la Capvuitada, l’arquebisbe s’ha acostat al banc on seia la presidenta Erra i la Corporació Municipal per donar-los personalment les gràcies i acomiadar-se.
La festa religiosa s’havia iniciat al matí, a les 9, amb la pregària matinal, i ha continuat a les 12 del migdia amb la celebració d’un Ofici Solemne concelebrat, presidit per l’arquebisbe i que també ha comptat amb la participació del Cor Parroquial.
Vot de poble
La Capvuitada és la festa votada que celebra el poble de les Borges del Camp des de fa 223 anys per agrair la protecció divina davant el mal que poden produir les pedregades i les tempestes.
Val a dir que mentre una part de la història de la festa s’explica pel fet que durant cinc anys seguits, des de 1796, les Borges havia patit pedregades i males collites i que, finalment, l’any 1801 es va decidir fer una festa una setmana després de Corpus per demanar la protecció divina, una altra versió explica la història d’una altra manera.
Segons aquesta segona versió, la Capvuitada es va instituir per agrair que les tempestes que durant anys havien afectat greuement altres pobles, ni Maspujols ni les Borges no havien estat perjudicats per les pedregades i el mal temps.
És per això que, segons aquesta versió, la Capvuitada seria una festa instituïda l’any 1801 per agrair que tant Maspujols com les Borges s’havien lliurat d’anys de males collites. A Maspujols, la Capvuitada ja fa anys que s’ha deixat de celebrar, mentre que a les Borges la tradició, sigui per un motiu o per un altre, es manté.
Finalment, la festa d’aquest 2024 ha finalitzat amb pa, vi i sucre, amb les sardanes que van ballar i va interpretar la Cobla Reus Jove i amb les darreres salutacions i comiats de la jornada. A la plaça, durant tot el dia, hi va quedar instal·lada una taula de la Lliga contra el Càncer.