Vés al contingut

Un total de 1.603 borgencs i borgenques cridats a votar a partir de les 9 d’aquest matí per escollir el nou Parlament 

Un total de 1.603 borgencs i borgenques poden participar durant el dia d’avui en les eleccions per escollir el nou Parlament de Catalunya.

D’aquest cens total de les Borges del Camp, 1.584 electors i electores resideixen a les Borges mentre que 19 viuen a l’estranger.

L’escola Rocabruna acollirà una vegada més el col·legi electoral, que té 2 meses. Els dos col·legis electorals obriran a les 9 h del matí i tancaran a les 8 del vespre. Cap a les deu del vespre es preveu que ja es coneixeran els resultats, tant a nivell local com, en un alt percentatge, a nivell de tota Catalunya.

Per exercir el dret a vot és necessari que la persona votant s’identifiqui davant els membres de la mesa de votació i per fer-ho ha de portar el DNI, el carnet de conduir o el passaport originals.

En total, a la circumscripció de Tarragona s’escullen 18 dels 135 diputats i diputades que conformen el Parlament català. A la demarcació tarragonina tenen dret a vot 603.684 persones, de les quals 22.617 viuen a l’estranger i 26.301 són nous votants, joves de 18 anys.

A Catalunya, el conjunt de persones amb dret a vot són 5.460.337, de les quals 243.004 són joves que poden votar per primer cop.

La tradició parlamentària de Catalunya és de les més antigues d’Europa, amb les assemblees de pau i treva i la Cort Comtal del segle XI.

Amb la pèrdua de la Guerra de Successió, el Decret de Nova Planta de 1716 abolí tot el dret públic català i les Institucions catalanes, la primera de les quals eren les Corts.

El poder legislatiu propi, representat pel Parlament de Catalunya, no es recuperaria fins l’any 1932 amb la República espanyola i, després de la Dictadura franquista, fins l’any 1980, amb la constitució del primer Parlament de la Democràcia.

Comparteix