Vés al contingut

Les Borges del Camp es vesteix de festa grossa i celebra amb gran èxit la III Mostra d'Entitats

De les moltes i diverses activitats que es duen a terme al cap de l'any a les Borges, possiblement la que mobilitza més gent, més recursos, més imaginació, més empenta i més ganes és la Mostra d'Entitats. 

Aquest 1 de maig s'ha celebrat la tercera edició de la mostra que, com tothom sap, va deixar de fer-se els anys 2020 i 2021. Hi ha moltes opinions, moltes veus al voltant de la Mostra d'Entitats. Una d'elles és la d'Isabel Andreu, de la Sala Parroquial, una de les monitores que s'ocupa d'ensenyar a nens i nenes què cal fer per muntar les catifes de flors de la Capvuitada. Però la seva tasca no s'acaba aquí, ja que, a més, prenen les dades dels nens i les nenes que hi participen, agrupats per carrers, amb un objectiu clar: que aquests nens i aquestes nenes prenguin part en la propera Capvuitada i que siguin alguns dels artistes que enguany prepararan les catifes. 

La pista del Centre Cultural Marinada, Cal Dasca, està presidida pels gegants. El Serè i la Marinada es veuen miris des d'on miris. I la colla gegantera també ho té clar. El seu objectiu és captar nous portants per als gegants, nous associats que es sumin a la colla i que la facin créixer.

Per la seva part, els centres d'ensenyament, des dels Eixerits a l'AMPA de l'Escola Rocabruna, o altres entitats com el Correllengua, l'Assemblea Nacional Catalana...tothom s'ha posat les millors gales. De la mateixa manera que ho ha fet la carpa de l'Ajuntament de les Borges del Camp, atesa per diversos regidors i regidores durant tot el dia i on, a més de vendre tiquets, s'ofereix informació del municipi, a més d'envasos per reciclar oli, mapes...     

Des del vessant solidari, la incombustible Mari Boqué, de l'Associació de Donants de Sang, entitat que comparteix espai amb Càritas Les Borges, es queixa. Ella, d'esperit sempre jove, voldria captar l'atenció del jovent cap a les necessitats de la donació de sang. Però el jovent no acaba de respondre. I a la Mari li sap greu. També reclama més atenció un altre incombustible, l'Anton Vilà, des de la Lliga contra el Càncer.  

El jovent, a la Mostra d'Entitats, està representat, en part, pels Havanus, la primera carpa entrant a l'esquerra, a prop del cotxe groc i llampant de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) una entitat nova però que, amb els seus uniformes grocs, es fan veure. 

A la mostra, l'espai de l'ADF és a tocar dels Diables, possiblement perquè comparteixen el foc com a un dels elements principals de la seva raó de ser. També són a prop de La Borja, on la Mònica Llauradó mira de captar nous subscriptors tot i la dificultat, per a les publicacions de paper, davant els mitjans digitals.  

Els Diables, a última hora de la nit han comunicat que durant la mostra han venut 144 tiquets. I donen compte dels diners recaptats. I és que, malgrat l'esperit col·laboratiu, la mostra també té un vessant competitiu per veure qui fa el pintxo més demanat i, per tant, el que més es vendrà.  

Totes les entitats s'hi esforcen. 

La Sala Parroquial ha fet minihamburgueses, el Poli el Pintxo Xopat, els geganters han muntat tota una cuina amb xef inclòs i l'Associació de la Gent Gran, fideuà. Hi ha qui no es complica tant i ofereix una proposta clàssica, però molt ben valorada: vermut, patates i olives. És el que ens ha proposat La Borja, mentre que l'ADF encara ho fa més senzill: vermut i olives. 

Això sí, els Diables hi han posat la típica truita de patates. Per la seva part, el C.D. Les Borges, d'acord amb el seus colors, serveix angules al verd i blanc. Per acabar-ho d'adobar, el cafè el posen els Amics de l'Ermita, els dolços l'Ampa de l'Escola Rocabruna, la xocolata de l'Associació Cultural de Dones Borgenques i els combinats els Havanus. 

Hi ha moltes més coses a veure i a descobrir. A la una del migdia s'ha inaugurat el nou espai de l'Arxiu Antonio Parés i Subietas. També hi ha hagut classes d'arts marcials, danses, la ballada dels gegants o la tirada dels diables petits. Però qui de veritat ha fet moure tothom ha sigut la txaranga que s'ha passejat per Cal Dasca amb pasdobles i amb altres ritmes força animats que ens han recordat que el pitjor ja ha passat i que som en plena remuntada.    

Queda clar doncs que, malgrat la interrupció forçosa durant dos anys, els ànims i les ganes hi són. La pandèmia no ha pogut aturar la Mostra d'Entitats i el teixit associatiu, cultural, social, solidari i festiu de les Borges del Camp és ben viu. 

Ara tothom ha pres nota de què cal millorar, de què caldrà retocar i segur segur que la quarta Mostra d'Entitats, la del 2023, ja és entre cella i cella de les nostres entitats. De moment, però, el que ja sabem segur és que la del 2022 ha sigut un gran èxit. I avui el que toca és celebrar-ho.  

Comparteix