Vés al contingut

L'Ajuntament de les Borges dona compte als familiars dels motius del retard a les obres de la Residència d'Avis

L'Ajuntament de les Borges del Camp ha donat compte davant una quinzena de persones, una part de les quals familiars dels avis i àvies residents a la Residència Mare de Déu de la Riera, dels motius del retard a les obres de remodelació que s'hi estan fent i que s'han vist afectades per nombroses circumstàncies. 

La reunió ha estat presidida per Josep M. Alberich, president del Patronat de la Residència, per la directora del Centre, Carme Quesada, per l'arquitecte responsable de l'execució del projecte, Josep Frederic i per l'alcalde de les Borges, Quim Calatayud i s'ha celebrat aquest dimarts, 14 de juny, a l'auditori del Centre Cultural Serè.  

La trobada ha començat amb una detallada exposició per part de Josep M. Alberich, president del Patronat, relativa a la falta de manteniment que ha patit històricament l'edifici, abans de l'execució de les obres que actualment s'hi duen a terme. 

L'edifici de la residència, ha explicat Alberich, era propietat inicialment de l'Obra Social de la desapareguda Caixa Tarragona, qui se n'havia de fer càrrec del seu manteniment, mentre que l'Ajuntament era responsable de la seva gestió. 

Després de l'absorció de Caixa Tarragona per Catalunya Caixa, l'edifici de la residència borgenca va passar a mans de la mateixa fundació que tenia cura de la Pedrera de Barcelona i, segons ha detallat Alberich, ni anteriorment l'Obra Social de Caixa Tarragona ni posteriorment la Fundació La Pedrera de Catalunya Caixa van destinar mai diners per al manteniment de l'edifici. 

Alberich ha explicat que, com a president del Patronat de la Residència, va mantenir nombroses reunions amb la fundació que era propietària de l'edifici ja que, mentre aquest no fos propietat municipal, l'Ajuntament no hi podia fer cap despesa i, al mateix temps, la fundació propietària tampoc hi feia cap tipus de manteniment. Aquesta situació finalment es va desbloquejar i la fundació va traspassar l'edifici a l'Ajuntament. 

Arribats a aquest punt, Alberich va agrair a l'Ajuntament de les Borges del Camp la bona predisposició que va tenir per actuar, mantenir i renovar la residència. 

L'Ajuntament, per la seva part, va obtenir una subvenció de la Diputació de Tarragona que li va permetre afrontar una inversió d'uns 400.000 euros per traslladar l'antic tanatori, que passaria a ser la nova cuina de la residència i per remodelar els espais comuns i fer-hi una actuació a les habitacions. 

L'alcalde de les Borges, Quim Calatayud, per la seva part, ha explicat les enormes dificultats que ha tingut aquest projecte ja que, segons ha dit, 'ens ha passat tot el que us pogueu imaginar, i més' i ha referit que hi va haver problemes amb l'empresa adjudicatària de l'obra, una gran empresa constructora i que poc després d'iniciades les obres la residència va haver de tancar els seus accessos a persones foranes a causa de la Covid-19, etc. 

L'alcalde també ha donat les gràcies públicament a la directora de la residència, Carme Quesada, i a totes les persones treballadores del centre per les dificultats que han hagut d'afrontar en el dia a dia de la residència. 

Entre altres, la directora del centre també ha explicat que a les Borges la residència va haver d'afrontar dos brots de Covid-19, amb l'afectació que això va comportar en tots els sentits, incloses les obres. 

Finalment, la intervenció més llarga i detallada ha estat la de l'arquitecte responsable de l'obra, Josep Frederic, qui ha explicat amb tota mena de detalls els objectius del projecte - la remodelació d'un edifici on no s'havia fet cap mena d'intervenció en els últims anys - i la  millora de la situació i el benestar de les persones residents i dels treballadors i treballadores del centre. 

Frederic, que ha demanat perdó, ha manifestat que aquesta obra l'havia superat, tant per les dificultats burocràtiques que com administració pública ha d'afrontar qualsevol projecte, però que en aquest cas han comportat afectacions i retards com, sobretot, per l'afectació a les persones residents

En aquest punt ha manifestat que una opció que es va valorar va ser la possibilitat de traslladar fora a les persones residents mentre duraven les obres, però l'alcalde ha explicat que la Generalitat es va oposar al trasllat i que, per tant, aquesta opció es va haver de descartar. 

La desviació pressupostària sobre els 400.000 euros inicials ha estat de més de 100.000 euros i Frederic ha coincidit amb l'alcalde que mai s'havia trobat tantes dificultats en una obra, tot i la seva llarga i dilatada experiència en tota mena de projectes. L'arquitecte també ha dit que possiblement no es podia fer d'una tacada tot el que s'ha volgut fer i menys en un edifici on feia anys que no s'hi havia fet res. De tota manera, també ha dit que es va voler fer el màxim possible amb els recursos disponibles.  

A hores d'ara, tots els responsables de l'execució del projecte preveuen que a finals de juliol les obres estaran acabades i que, un cop finalitzada aquesta fase es podrà afrontar la col·locació de l'ascensor, un projecte que haurà d'esperar, com a mínim, a després de la Festa Major i, per tant, a finals de setembre. 

Una altra de les qüestions tractades va ser la que fa referència a la normativa sobre les condicions d'espai i funcionalitat que han de tenir les residències de gent gran, aprovada l'any 2015, però que s'està aplicant paulatinament. Aquesta normativa també afecta les residències concertades, com és el cas de la residència borgenca i una de les conseqüències directes que tindrà la seva aplicació serà la necessitat que l'espai que actualment ocupen les diverses religioses que hi ha al centre passi a ser ocupat per persones residents.   

En tot cas, la plena adequació de la residència a aquesta normativa comportaria una inversió, segons l'alcalde, d'entre un i 1,5 milions d'euros, una xifra que l'alcalde ha dit que l'Ajuntament de les Borges no pot assumir de cap manera, i encara menys per afrontar una competència que no és pròpia dels ajuntaments. És per això, ha dit, que la transformació de la residència de les Borges a un centre completament adaptat a la normativa només serà possible si la Generalitat o qualsevol altra administració superior afronta la inversió ja que, segons Calatayud, és impensable que l'Ajuntament es pugui fer càrrec d'aquesta enorme inversió. 

La trobada va acabar sense que es formulessin més preguntes i amb l'objectiu que a finals de juliol, com a molt tard, aquesta fase tant complicada arribi al punt final. 

Comparteix