Vés al contingut

Inaugurada al Centre Cultural Marinada la nova sala dedicada a l'Arxiu Antonio Parés i Subietas

Diumenge 1 de maig, dins els actes de la III Mostra d'Entitats, va ser inaugurat oficialment el nou Arxiu Antonio Parés i Subietas, ubicat en una sala del Centre Cultural Marinada, annexa a la biblioteca. 

Antonio Parés havia formalitzat la cessió del seu arxiu en un acte que es va celebrar públicament el 22 d'abril de 2018, moment en què tan ell com l'alcalde de les Borges, Joaquim Calatayud, van oficialitzar la cessió de l'arxiu al poble de les Borges. 

Es tracta d'un extens arxiu d'un gran valor històric, cultural i social on hi ha més de 100.000 fotografies, la major part impreses en paper fotogràfic i arxivades també digitalment, a més de centenars d'hores de vídeo, cartells, programes de festes, programes de mà, retalls de premsa escrita, reproduccions dels gegants de les Borges i altre material, tot ell relacionat amb les Borges del Camp i, en menor mesura, amb la comarca del Baix Camp. 

L'Antonio Parés, i això ho sap tothom que el va conèixer, fotografiava tot el que passava a les Borges, ho documentava i, a més, ho arxivava correctament en diversos formats de tal manera que la feina que feia tancava i completava correctament tot el procés. I, a més, tenia una memòria prodigiosa. 

Tot aquest llegat és el que, després de la seva malaurada mort el passat 17 de febrer de 2021, va ser dipositat pels seus fills, Toni i Gerard, a disposició de l'Ajuntament, d'acord amb la voluntat d'Antonio Parés i amb el document subscrit l'any 2018.  

L'alcalde, Quim Calatayud, juntament amb Toni i Gerard Parés, van presidir aquest diumenge, 1 de maig, un senzill acte inaugural de la nova sala on ha quedat dipositat i ordenat l'arxiu, que a partir d'ara és a disposició de qualsevol persona o entitat que el vulgui consultar. 

A més dels ja esmentats Toni i Gerard Parés, també hi van ser presents la resta de familiars d'Antonio Parés - Pili Sedó, Sònia Casas, Franc, Nil i Arán Parés, amb l'única absència d'Ingrid Parés a causa dels estudis que segueix fora de Tarragona. També hi van ser presents diversos regidors i regidores de l'Ajuntament de les Borges, entre ells Montse Llauradó, Carles Bardou, Josep Maria Tost i Rosa Abelló, a més de borgencs i borgenques coneixedors d'Antonio Parés i de la importància d'aquest arxiu. 

L'alcalde, durant el seu parlament, va destacar el gran exemple de civisme i de contribució a la societat i a la història borgenca que representa el llegat deixat per Antonio Parés, un llegat imprescindible per documentar qualsevol fet històric relacionat amb les Borges del Camp durant els últims 100 anys. L'acte va finalitzar amb un aplaudiment en record d'Antonio Parés i amb una consulta encuriosida per part dels presents d'alguns dels àlbums i d'altres elements d'aquest immens arxiu.       

Comparteix