Una Arribada multitudinària amb l'Arquebisbe Planellas, 65 diables i més de 5.000 carretilles
L'Arribada 2022 ha sigut històrica i multitudinària. Més gent que mai, més diables que en moltes altres edicions anteriors i més de 5.000 carretilles cremades donen una idea de les ganes que hi havia de celebrar la festa més esperada del calendari borgenc.
Calcular amb precisió el nombre de persones és força complicat, però n'hi havia moltíssimes. Ara bé, la xifra de diables que van tirar a l'Arribada 2022, 65, només s'havia superat a la dècada dels 70, quan en van sortir 72. Per tant, tot demostra que hi havia moltes, moltes ganes, i més després dels dos anys de pandèmia. A més, enguany també s'ha constatat un augment del nombre de dones diables, marcant una tendència que, de fa anys, és creixent.
A l'Arribada d'enguany, el convidat a pronunciar el parlament de benvinguda a la Mare de Déu de la Riera ha sigut l'Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas. L'arquebisbe va arribar a les Borges amb temps i en primer lloc va visitar l'església de l'Assumpta, acompanyat de mossèn Vicenç Ribas. Un cop fora, l'arquebisbe es va mostrar interessat en conèixer el mirador que envolta l'església i, acompanyat de l'alcalde, Quim Calatayud, van visitar aquest passeig des d'on l'alcalde li va donar indicacions respecte d'on es situa l'ermita i explicacions sobre les obres que va comportar fer aquest mirador.
Mentrestant, al Replà (plaça de l'Església és el seu nom oficial), hi anava arribant gent. A més a més dels regidors i regidores borgencs s'hi van sumar els alcaldes de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, de Riudoms, Sergi Pedret i de Reus, Carles Pellicer. Més tard, a la processó, també s'hi van sumar els alcaldes de l'Argentera, Lluís M. Castellví i el de Maspujols, José Antonio Rodríguez. Pel que fa als regidors i regidores borgencs, a més de l'alcalde, hi va assistir gairebé tot el Consistori: Montse Llauradó, Maria Vilà, Raquel Cueva, Carles Bardou, Josep Maria Tost, la també regidora i presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló, Mònica Llauradó, Fèlix Garrido i Isabel Rodríguez. També hi eren presents el director de l'Escola Rocabruna, Jordi Besora i diversos representants d'entitats i associacions borgenques (Associació de Dones, de Donants de Sang, de la Gent Gran, del Cor Parroquial...).
Un cop fetes les salutacions i les presentacions, tots plegats van pujar al despatx de l'Alcaldia on, abans de signar el Llibre d'Or municipal, el prelat va rebre una extensa i detallada explicació per part de l'alcalde sobre els detalls de la festa, la seva tradició, el sentiment de respecte de borgencs i borgenques vers la Mare de Déu de la Riera, sobre el Ball de Diables i la lluita entre el Bé i el Mal per impedir l'entrada de la imatge al poble o sobre les peces musicals que interpreta el Cor Parroquial, entre elles la Salve Regina a la plaça de Sant Antoni, on la imatge és proclamada alcaldessa d'honor. La festa borgenca, va destacar l'alcalde, és Festa Tradicional d'Interès Nacional.
Per la seva part, Mons. Joan Planellas va signar el Llibre d'Or municipal i a continuació va rebre de mans de l'alcalde una icona que representa la Mare de Déu de la Riera, obra de la ceramista reusenca malauradament traspassada Neus Segrià. Acte seguit, l'alcalde també va tenir unes paraules d'agraïment i va lliurar un detall a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, que desde 2011 ha vingut cada any a les Borges amb motiu de l'Arribada i a l'alcalde de l'Argentera, Lluís M. Castellví, absent en aquell moment, però que es va incorporar més tard i és un altre dels alcaldes habituals a l'Arribada. Tant Pellicer com Castellví ja han anunciat que no tornaran a presentar-se a les eleccions municipals i, per tant, aquest és l'últim any en què han sigut a la festa borgenca en la seva condició d'alcaldes.
Després d'aquest acte a l'Alcaldia, tant el convidat d'honor de l'Arribada com la resta de convidats van passar a la sala de plens on hi havia a punt un refrigeri (coca amb recapte, entrepanets, dolços, aigua, refrescs, cava, etc) per refer forces i preparar-se per a la processó.
Mentrestant, a la plaça, la gent hi va arribant. En una taula, davant la porta de l'església, es van venent fanalets i tothom es prepara per anar cap a l'ermita. Al cap de poca estona es forma la processó on es barregen diables, canalla, gent gran, cotxets, joves, famílies, amics, amigues...a l'Arribada tothom es retroba.
Un cop arribats a l'ermita, on la xafogor es feia notar molt, l'arquebisbe i la representació eclesiàstica van situar-se, com sempre, davant el temple, el Consistori i els representants públics a la dreta i el poble ocupant tot l'espai fins a conformar un gran comitè de benvinguda, expectant, sobretot, davant la baixada del carro que porta la imatge per la rampa de fusta que es situa a les escales del temple.
Un cop feta aquesta operació amb èxit i amb la imatge davant l'ermita i a punt per enfilar cap a la riera, l'arquebisbe, acompanyat de mossèn Vicenç Ribas, va entrar breument a l'ermita, que va visitar des de l'entrada. Fora ja esclataven les carretilles i els diables s'havien tornat a conjurar en la seva voluntat d'impedir la entrada de la imatge al nucli borgenc.
La història és ben coneguda i, finalment, la Mare de Déu de la Riera ha tornat a creuar el Pont de l'Oriol i s'ha plantat a la plaça de Sant Antoni amb l'ajut tant dels portants del carro com de les dones que esperaven la imatge per fer-la entrar sota tàlem.
L'alcalde, Quim Calatayud, l'ha nomenat novament alcaldessa d'honor lliurant-li la vara de comandament del municipi i, a continuació, l'arquebisbe ha pronunciat el seu parlament de benvinguda.
'Salve, Maria! Salve Mare de Déu de La Riera! Benvinguda!
'La meva veu, ja ho saps, és avui la veu del poble de les Borges del Camp. Perquè és el poble que et dona la benvinguda, és el poble que et desitja una bona estada entre nosaltres' ha començat dient l'arquebisbe, qui ha afegit: 'Demanem el do de la Pau. Les dones i els homes d’aquest planeta hem anat enrarint, amagant i fent malbé la pau del teu Fill, de Jesús. Aquella pau que ens va donar: «Us deixo la meva pau, us dono la meva pau. Jo us dono la pau que el món no dona» (Jn 14,27), ens va dir'.
L'arquebisbe ha acabat el seu parlament dient: 'Benvinguda Mare! Benvinguda, Santa Maria de la Riera. Sigues nostra mitjancera davant Crist, nostre Senyor. Amén. I a continuació ha arribat un altre dels grans moments de la nit, la interpretació de la Salve Regina a càrrec del Cor Parroquial amb l'acompanyament de la Cobla Reus Jove i amb la veu solista de Francesc Ciurana Miralles.
Finalitzada aquesta parada a la plaça de Sant Antoni, els diables ho han tornat a intentar fent esclatar més i més carretilles mentre la processó i la imatge de la Mare de Déu de la Riera trepitjaven per primer cop les renovades plaça de la Font i l'avinguda Magdalena Martorell, fins arribar al passeig de l'Hort del Dasca, on els focs d'artifici han incendiat la nit.
Finalment, diables, processó, autoritats, arquebisbe, acompanyants i la imatge de la Verge de la Riera han entrat, primer al Replà i a continuació, i després de l'encesa de la capelleta de foc, a l'església de l'Assumpta, on ha començat el besamans.
L'alcalde i l'arquebisbe han sigut els primers a mostrar el seu respecte a la imatge, i a continuació els diables i una generació de borgencs i borgenques. Novament l'Arribada havia culminat i els diables, com sempre, han tornat a ser dels primers en reconèixer que el Bé, representat per la imatge de la Mare de Déu, havia assolit el seu objectiu. I des d'ara, i fins al proper 16 d'octubre, quan la imatge retornarà a l'ermita, serà aquesta imatge la que presidirà l'església parroquial borgenca i, com alcaldessa d'honor, la vida quotidiana del municipi.