Vés al contingut

Les Borges manté vius els actes més tradicionals de la Festa Major, malgrat la pandèmia

Els dies 6, 7 i 8 de setembre, les Borges del Camp ha viscut una Festa Major excepcional, marcada per la pandèmia de la Covid-19. Amb una programació reduïda als actes essencials de la festa, s’han pogut dur a terme amb totes les mesures de seguretat i restriccions pertinents.

Amb la inauguració de l’Arxiu Fotogràfic Municipal, de manera virtual a través de les xarxes socials, es va donar inici a aquesta Festa Major. A la pàgina web arxiu.lesborgesdelcamp.cat podreu consultar les més de 700 imatges o altres documents que han aportat els borgencs i borgenques. Cal dir que no es tracta d’un arxiu tancat, sinó que se seguirà ampliant amb noves imatges que ens faciliteu.

Ja al vespre del dia 6, els diables més petits de la vila van ser els protagonistes d’una Arribada Infantil que enguany es va celebrar a la pista del Centre Cultural Marinada. Una vintena de diablets, la Txaranga Band Tocats i prop de 125 persones, complint totes les mesures de seguretat, van animar el primer dia de la Festa Major.

L’endemà, vam viure una tronada, també excepcional. Ho va ser pel format i per les persones que la van encendre. En primer lloc, va ser una tronada en què el principal element van ser els trons aeris, tot i que es va mantenir un regueró de pólvora i trons per mantenir-ne el format propi de la nostra vila. En segon lloc, pels aviadors, que no van ser les persones més grans del poble, sinó que la van aviar dues persones que han viscut i han col·laborat intensament amb la festa durant molts anys: el Lluís Alberich Toset, amb 58 fent de diable; i l’Anton Abelló Saumell, amb 32 anys preparant la tronada. L’acte va seguir amb el repic general de campanes i la ballada dels gegants Serè i Marinada, acompanyats de la seva colla de grallers i timbalers.

El plat fort de la Festa Major va ser, sens dubte, la retransmissió en directe de l’Arribada de la Mare de Déu de la Riera. Una Arribada, evidentment, anòmala, sense la multitud de borgencs, borgenques i veïns de les rodalies que cada any s’apleguen per anar a buscar la Mare de Déu a la seva ermita.

Puntuals, a 2/4 de 10, va sortir la comitiva des de la plaça de l’Església fins a l’ermita, on es va iniciar la retransmissió de Canal Reus Televisió, comentada pel presentador Marc Càmara, la Isabel Andreu i el Salvador Palomar.

A la processó, no hi va faltar cap dels elements essencials: els diables, la Mare de Déu, els fanalets... tot hi era. Arribats a la plaça de l’Església i havent fet l’últim espetec de carretilles, l’alcalde de la vila, sr. Joaquim Calatayud i Casals, va fer entrega de la vara de comandament, nomenant la Mare de Déu alcaldessa d’honor. Acte seguit, la Cristina Adzerias i Saperas, en representació de les cosidores de les mascaretes, va pronunciar un parlament de benvinguda molt emotiu, en què va exposar tot l’entramat que es va organitzar per a confeccionar les mascaretes.

L’Arribada va finalitzar amb el cant de la Salve Regina del mestre Josep Sancho i Marraco, a càrrec del Cor Parroquial i amb l’acompanyament orquestral de la Cobla Reus Jove; i un espectacle pirotècnic disparat des del Parc Primer d’Octubre.

La Festa Major d’enguany va acabar amb l’Ofici solemne concelebrat, la tarda del dia 8 a la plaça de l’Església. Amb l’assistència de la Corporació Municipal i una bona representació de les Maria Rieres, el Cor Parroquial va interpretar la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi.

Al final de la celebració, les Maria Rieres van col·locar la Mare de Déu sota tàlem, coincidint amb el moment en què s’havia de cantar la Salve Regina com a símbol de la processó i que es començaven a escapar algunes gotes. La Marxa Pontifical va tancar la Missa i, enguany, també la Festa Major.

Des de l’Ajuntament de les Borges del Camp volem fer un agraïment a tots els borgencs i borgenques. Tots sabem que l’Arribada és un moment molt  especial per a tots i que el volem viure en primera persona, però  enguany, a causa de les circumstàncies que ens trobem, no ha pogut ser així. L’Ajuntament va fer una crida quedar-se a casa mirant-ho a través de la televisió i és d’admirar el gran sentit de la responsabilitat que tots els borgencs i borgenques han demostrat complint amb el que se’ls va demanar i seguint-la des de casa.

Volem agrair, també, a tots els voluntaris i voluntàries, els treballadors i treballadores de la Brigada i de l’Ajuntament i els membres de les entitats que heu fet possible aquesta Festa Major tan excepcional, però que hem pogut celebrar amb totes les mesures de seguretat. A tots vosaltres, moltes gràcies per la gran tasca que heu realitzat!

Comparteix