Vés al contingut

Les Borges, a favor que el Baix Camp compti amb una oficina pròpia per a la gestió dels Fons de Transició Nuclear

 

L’alcalde de les Borges del Camp, Quim Calatayud, va assistir aquest passat dimecres, 28 de febrer, a la trobada d’alcaldes i agents econòmics del Baix Camp i el Priorat que es va celebrar al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per tractar sobre la creació d’una oficina que gestioni els Fons de Transició Nuclear, dels quals les Borges n’és un dels municipis beneficiaris. 

La trobada tenia com a objectiu fer les primeres gestions per a la creació a la comarca del Baix Camp d’una oficina per a la gestió dels Fons de Transició Nuclear. 

Actualment, només es preveu una única oficina amb seu a Tortosa, en concret a l'IDECE, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, un organisme enfocat al desenvolupament de les 4 comarques de l'Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta), però el Baix Camp i el Priorat no estan d’acord amb aquest plantejament. 

És per aquest motiu que alcaldes i ajuntaments de les comarques del Baix Camp i el Priorat, la Cambra de Comerç de Reus i la patronal PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya), entre altres, promouen la creació d’una oficina tècnica al Baix Camp. Aquesta petició, acordada en aquesta primera trobada, es traslladarà ara a l‘Òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear i a la Generalitat de Catalunya.

Què és el Fons de Transició Nuclear? 

El Fons de Transició Nuclear és un impost mediambiental creat a Catalunya l’any  2020 amb la finalitat d’acompanyar les zones afectades per l’impacte de la desnuclearització. 

L’objectiu d’aquest impost, que reverteix sobre un total de 77 municipis tarragonins, entre ells les Borges del Camp, és afavorir una transició energètica justa que permeti el desenvolupament socioeconòmic del territori un cop finalitzi l’activitat de les centrals nuclears d’Ascó (2) i Vandellòs (1). L’impacte del tancament de les centrals, previst per als anys 2030 i 2031, comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes. 

A les comarques tarragonines (Terres de l’Ebre, Baix Camp i Priorat) hi ha 77 municipis beneficiaris d’aquests fons. Un d’ells és les Borges del Camp, municipi que ja ha rebut una part d’aquests fons, similar al que han rebut tots els municipis beneficiaris (174.000 euros). En el cas de les Borges, aquest ingrés es destinarà a actuacions mediambientals (plaques fotovoltaiques en diversos edificis municipals, compra d’una furgoneta elèctrica per a la Brigada Municipal, etc.) 

Durant l’any 2024 és previst que es dugui a terme un segon pagament, de major volum, i és per aquest motiu que des del Baix Camp i des del Priorat, amb el suport entre altres de l’Ajuntament de les Borges, es vol comptar amb una oficina pròpia que pugui analitzar i tramitar els projectes que s’hi presentin. 

 

Comparteix