Les Borges del Camp reviu la festa de Capvuitada amb les tradicionals catifes i amb peticions perquè arribi la pluja
El nucli antic borgenc s'ha tornat a omplir aquest dijous d'una variada i rica diversitat de catifes amb decoracions florals, peixos, sanefes geomètriques, una papallona gegant i altres composicions amb motius religiosos. A l'entrada de l'església de l'Assumpta, la decoració ha deixat escrit: Capvuitada 1801 - 2023.
I és que, efectivament, des de 1801 les Borges celebra la Capvuitada, una festa que té els seus orígens en el vot del poble que va intercedir a la Providència per evitar que les pedregades que havien caigut durant els cinc estius anteriors continuessin malmetent les collites. Pel que sembla, la pedregada del 1800, la immediatament anterior al vot del poble, va ser especialment forta i va fer molt mal.
Enguany, les coses han canviat tant que algunes de les decoracions de les catifes eren paraigües oberts. I és que la demanda actual és precisament aquesta, que hi hagi pluges abundoses que portin aigua i que les pluges no facin mal.
La festa de la Capvuitada transforma des de primera hora de la tarda el nucli antic borgenc amb la decoració de les catifes, mentre la gent, a les set, fa cap al Cant de Vespres que precedeix la sortida de la processó.
Aquest acte, el Cant de Vespres i la processó, amb l'acompanyament de les interpretacions del Cor Parroquial, ha comptat amb l'assistència de la Corporació municipal borgenca, tot i que l'alcalde, Quim Calatayud, no hi ha pogut ser a causa de la seva activitat parlamentària.
Un cop finalitzat el Cant de Vespres, i sota tàlem, enguany portat per vuit dones, ha sortit el Santíssim Sagrament precedit pel poble, per la Cobla Reus Jove i per molts nens i nenes que anaven deixant pètals de flors prèviament al pas de la processó. Tancava la comitiva la Corporació Municipal en el que ha sigut el darrer acte públic de la present legislatura municipal.
A la plaça de la Font la processó s'ha aturat, ha renovat el Vot del Poble, tal i com es fa des de 1801, i mossèn Vicenç Ribas ha beneït el terme mentre el Cor Parroquial ha interpretat el Tantum ergo.
Després d'aquesta parada la processó ha reprès fins tornar a l'església parroquial. Ja a la sortida, la Cobla Reus Jove ha interpretat diverses sardanes, mentre la gent s'animava a fer rotllana i a ballar. A més, a la plaça també s'hi ha instal·lat la Taula de la Lliga contra el Càncer amb l'objectiu de seguir divulgant i donant a conèixer la seva tasca.
La Capvuitada és una festa curta, de només un dia de durada, però molt sentida i que es situa tot just a l'entrada de l'estiu. La festa rememora any a any l'acció dels avantpassats per evitar les destrosses que la meteorologia havia anat provocant i enguany, entre les peticions que ha esmentat el mossèn a la plaça de la Font n'hi havia de tant actuals com demanar la pau a les zones de conflicte, i en especial a la guerra Rússia - Ucraïna, que arribi la pluja i que els governants locals estiguin encertats en les seves decisions.