Vés al contingut

L'Ajuntament prepara jornades de portes obertes per donar a conèixer el refugi de la Guerra Civil de la plaça de la Font

L'Ajuntament de les Borges del Camp està treballant per passar a formar part del grup de quinze municipis catalans que compten amb refugis de la Guerra Civil visitables i per fer-ho s'ha dignificat l'accés al refugi que hi ha sota la plaça de la Font i al mateix temps es du a terme un treball per documentar la història d'aquest amagatall. 

A les Borges, dels tres refugis de gran capacitat que es van construir per protegir la població dels bombardejos i dels atacs aeris només es conserva, en molt bon estat, el que hi ha sota la plaça de la Font, on fa pocs dies s'hi ha instal·lat una estructura de ferro i una porta de fusta que protegeix la instal·lació i la dignifica, a més de servir de banc. 

A l'estructura de ferro, i per identificar correctament aquest punt, s'hi ha col·locat en una de les cares la inscripció 'Refugi Antiaeri' i l'escut de les Borges del Camp i en una altra cara la paraula 'Accés'. Aquesta actuació, un primer pas que tindrà continuïtat, s'ha fet coincidint amb les obres de remodelació de l'avinguda Magdalena Martorell i de la plaça de la Font.  
  
El refugi, un cop acabada la Guerra Civil, va estar molts anys tancat fins que el dia 9 de maig de 2002 es va reobrir novament per primer cop. En aquella ocasió del refugi s'hi van retirar alguns objectes que hi havien quedat abandonats i que actualment són custodiats al Centre Cultural Marinada. Posteriorment, fa uns deu anys, aproximadament, el refugi es va tornar a obrir, tot i que en aquell moment no s'hi va concretar cap actuació. 

Més recentment, el passat mes de març, el director general de Memòria Democràtica va visitar les Borges del Camp convidat per l'alcalde i diputat Quim Calatayud amb l'objectiu de fer-lo coneixedor del refugi ja que, simultàniament, l'Ajuntament havia presentat tota la documentació per optar a una subvenció de la Generalitat que faciliti la conversió de l'antic refugi de la Guerra Civil en un lloc visitable, accessible i d'interès històric i patrimonial.  

D'altra banda, i des de fa un parell de mesos s'ha encarregat una memòria–estudi del refugi borgenc a l’empresa Terra Enllà, especialitzada en l'època de la Guerra Civil. Aquest informe inclou entrevistes presencials a borgencs i borgenques encara vius que o bé van ser usuaris del refugi o bé en tenen referències familiars o veïnals. També s'han dut a terme consultes a diversos arxius per mirar de descriure com es va construir, quina capacitat tenia, de quins serveis disposava, a més d'altres detalls com el nombre de bombardejos que van afectar les Borges. 

Un cop acabades les obres de l’entrada i en cop enllestida aquesta memòria, l’Ajuntament netejarà i condicionarà el refugi internament i el farà visitable provisionalment amb unes jornades de portes obertes per a borgenques i borgencs. Al mateix temps, i un cop es confirmin les subvencions que s'han tramitat, es treballarà en el condicionament definitiu, en la instal·lació de llum, en l'arranjament dels desperfectes i en fer visitable el refugi de forma permanent i com a un element patrimonial del municipi, en aquest cas referit al malaurat període de la Guerra Civil. 

Comparteix