Vés al contingut

La presidenta del Parlament, Anna Erra, convidada d’honor de la Capvuitada 2024

La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, serà avui, dijous 6 de juny, la convidada d’honor dels actes centrals de la Capvuitada 2024.

Nascuda a Vic (Osona), mestra de professió, Erra va ser alcaldessa d’aquella ciutat entre els anys 2015 a 2023. Membre de l’Associació Catalana de Municipis entre 2007 i fins al 2023, va ser escollida presidenta del Parlament de Catalunya el dia 9 de juny de 2023 en substitució de la inhabilitada Laura Borràs. 

Com a presidenta del Parlament i integrant del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Erra ha establert una bona relació amb el també diputat i alcalde de les Borges, Quim Calatayud, que l’ha volgut convidar expressament als actes de la Capvuitada per donar-li a conèixer de primera mà aquesta tradició borgenca. 

En una entrevista recent, publicada aquest passat mes de març, la presidenta contestava així una de les preguntes que li varen formular sobre la seva relació amb els companys i companyes diputats i diputades del Parlament: 

Un diputat/da que l’hagi sorprès?    

Anna Erra: ‘Més que sorprendre’m, un diputat que ha sigut genuí i que ha aportat un bon ambient i cohesió al grup parlamentari és en Quim Calatayud que, a més, sempre sap trobar la paraula oportuna als discursos que fa’.  

L’estada de la presidenta a les Borges, prevista per aquesta tarda, començarà a peu pels carrers de les Borges, que a aquella hora ja estaran guarnits amb tota mena de catifes. A dos quarts de set serà rebuda a l’Ajuntament per l’alcalde, Quim Calatayud i per la Corporació Municipal, que estaran acompanyats per l’arquebisbe, Joan Planellas i per mossèn Vicenç Ribas

Erra signarà a continuació el Llibre d’Or de l’Ajuntament i participarà, ja a l’església, en el Cant de Vespres i en la Processó i, un cop acabada, en la ballada de sardanes. 

 

Capvuitada des de l’any 1801

La Capvuitada és una festa que commemora que després de cinc anys de pedregades, tempestes i males collites entre els anys 1796 i 1800, l’any següent, 1801 es va decidir dedicar una festa al Santíssim Sacrament tot just set dies després de Corpus per demanar la fi de les pedregades i les males collites. 

Des d’aleshores les Borges ha mantingut viva aquesta tradició i el dijous següent a Corpus es celebra aquesta festa, de caràcter religiós, acompanyada de l’elaboració de catifes per on passarà la processó. Un cop a la plaça de la Font la processó s’aturarà, es beneirà la vila i es cantarà el Tantum Ergo. 

Enguany, tant l’Ofici Solemne de les 12 del migdia com la processó estaran presidits per l’arquebisbe, Joan Planellas, que amb aquest acte posarà també punt final a la visita pastoral que des de fa unes setmanes du a terme a diversos municipis, entre ells, les Borges. Durant aquesta visita, Planellas ha mantingut contacte i reunions amb l’Ajuntament i amb diverses entitats borgenques. 

La festa finalitzarà un cop acabada la processó a la plaça de l’Església amb ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Reus Jove i amb repartiment de pa, vi i sucre. A més, hi haurà també instal·lada una Taula de la Lliga contra el Càncer.     

 

 

Comparteix