Vés al contingut

Nou Museu de la Ràdio, Pilarín Bayés i Mostra d’Entitats a la Primavera Cultural borgenca

La Primavera Cultural borgenca, que forçosament va quedar interrompuda durant els dos últims anys a causa de la pandèmia, arrenca enguany amb molta força a partir del diumenge 10 d’abril, data prevista per a l’inici d’aquesta programació festiva i cultural i per a la inauguració del nou Museu de la Ràdio

L’acte inaugural es farà el dia 10 a un quart de dues de la tarda a la plaça de la Dona, amb l’assistència, entre altres, del popular locutor de ràdio Luís del Olmo, promotor i propietari del Museu de la Ràdio de Roda de Berà. L’acompanyaran l’alcalde d’aquell municipi, Pere Virgili, el director del museu rodenc, Baltasar Virgili i l’alcalde de les Borges, Joaquim Calatayud. 

El nou Museu de la Ràdio de les Borges del Camp, ubicat al Centre Cultural Marinada, és una cessió a favor del poble de les Borges de la col·lecció del borgenc Pere Martínez Gómez i compta amb uns tres cents aparells, tots ells en perfecte estat de conservació, dedicats a la radiofonia i a les tècniques de la veu. A més d’aparells de ràdio des dels orígens d’aquest canal comunicatiu, el museu compta amb telègrafs, telèfons, aparells de gravació, gramoles, etc.  

Posteriorment, els dies 18 i 22 d’abril, són de gran protagonisme per a l’Associació dels Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera per una doble convocatòria. 

Dilluns 18 d’abril, dilluns de Pasqua o el dia de la mona, l’entitat vol recuperar el dinar popular i l’elaboració de paelles a l’ermita, a més de la rifa de mones de pasqua. És per aquest motiu que fins aquest divendres dia 1 d’abril s'ha posat a la venda els tiquets per participar en aquesta festa gastronòmica i popular. 

I la mateixa setmana, però divendres 22, l’Associació dels Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera convoca la que, sens dubte, serà també una altra de les grans jornades d’aquesta Primavera Cultural, ja que es presentarà el llibre de la Petita Història de l'ermita de la Mare de Déu de la Riera, il·lustrat per la popular ninotaire Pilarín Bayés, a partir de les set de la tarda. 

Pilarín Bayés només accepta fer, cada any, un màxim de sis petites històries, i les Borges del Camp i la seva ermita han tingut el privilegi d’haver estat seleccionats per la ninotaire entre els diversos projectes que cada any li arriben. 

Aquella mateixa setmana, d’altra banda, el Club Deportiu Les Borges fa dues jornades de portes obertes els dies 19 i 20 d’abril a l’Estadi Municipal. L’objectiu és que nens, nenes i joves esportistes puguin fer un entrenament de futbol per provar les seves habilitats. 

Dissabte 23 d’abril, diada de Sant Jordi, la Primavera Cultural esclata amb activitats durant tot el dia al passeig de l’Hort del Dasca, amb parades de llibres i roses, amb tallers infantils a la pista del Centre Cultural Marinada i amb la presentació de ‘Liquidació’, primera novel·la de la poetessa borgenca Rosina Ballester. 

Sant Jordi tornarà a ser el gran dia de la cultura i l’amor expressat amb llibres i roses i amb les múltiples representacions de la llegenda del cavaller capaç de derrotar al drac ferotge, una gesta recompensada amb el naixement de la rosa i amb l’estimació de la princesa a qui Sant Jordi ha alliberat d’una mort segura. 

L’endemà, diumenge 24, continua aquesta eclosió primaveral amb una cursa d’orientació familiar, amb la ballada dels gegants i, a partir de la una del migdia, amb una Cantada de Caramelles, tot plegat a la pista del Centre Cultural Marinada i a la plaça de la Dona. 

Una altra de les activitats que sens dubte cridarà l’atenció de borgenques i borgencs és la projecció de l’obra teatral Terra Baixa, 38 anys després que fos representada pel GAT, el Grup Amateur de Teatre de la Sala Parroquial. 

El malauradament traspassat Agustí Pàmies va tenir l’encert de gravar, entre moltes altres activitats de la vida local, aquesta interpretació teatral que ara, 38 anys després, es recupera per projectar-la dilluns 25 a dos quarts de set de la tarda, al Centre Cultural Serè. 

Finalment, i ja en la recta final, dimecres 27 d’abril penseu a felicitar totes les Montserrats. A les Borges, la commemoració d’aquesta festivitat es trasllada a l’ermita on els Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera hi celebraran missa, oberta a tothom, a partir de les 7 de la tarda. 

Es recupera la Mostra d'Entitats amb la seva tercera edició

I ara sí, per tancar la Primavera Cultural, les Borges del Camp recupera, dos anys després, la Mostra d’Entitats que es farà durant tot el diumenge 1 de maig a la pista del Centre Cultural Marinada amb un extens programa d’activitats des de primera hora del matí i, a partir de les 12 del migdia amb accions concretes que s’allargaran fins passades les set de la tarda. A més, durant tota la jornada, tallers de titelles, de catifes de flors, de coneixement de les eines de l’Agrupació de Defensa Forestal, de la gravació d’un vídeo promocional de les entitats borgenques i de la participació de totes les entitats de casa nostra a les seves respectives parades. 

I, a més a més de tot això, i per dinar, una àmplia selecció de pintxos salats i dolços, vermuts diversos, fideuà, patates braves i altres especialitats gastronòmiques i culinàries. 

L’extensa, àmplia i variada programació de la Primavera cultural borgenca, una manifestació de l’energia i l’empenta de la societat borgenca, compta amb la col·laboració de les 22 entitats i agrupacions borgenques i de l’Ajuntament de les Borges del Camp. 

Pel que fa als detalls concrets d’horaris, llocs de celebració de les diferents activitats, personalitats convidades, actuacions previstes i altres detalls, consulteu el programa d’actes, editat tant en paper i que ben aviat rebreu a casa, el codi QR, que permet fer el seguiment de la programació des del mòbil i les diferents xarxes socials a través de les quals s’anirà mantenint i actualitzant tota la informació. 
 
 

Comparteix