Vés al contingut

Oriol Roca, il·lustrador: ‘he posat l’ermita de la MD de la Riera al cartell de la Volta per fer militància activa de veïnatge’ 

 

Dilluns vinent, 18 de març, començarà a rodar la 103 edició de la Volta Ciclista a Catalunya, on enguany, de la mà de l’il·lustrador barceloní afincat a les Borges Oriol Roca Mainar, el nostre municipi hi tindrà un protagonisme destacat. 

Nascut a Barcelona, igual que la seva parella, de pares, avis i ascendència barcelonina per totes bandes, des de fa dos anys aquest dibuixant i la seva família són veïns de les Borges del Camp on s’hi han afincat després de comprar una casa. Actualment, i per motius laborals, combinen la seva nova residència amb la que encara mantenen al Cap i Casal. 

‘Buscàvem un poble amb serveis (sanitat, educació, comerç, transport, a prop de tot arreu, a prop de la muntanya…) i quan vam conèixer les Borges, mitjantçant una oferta d’habitatge, el poble ens va encantar’ diu Oriol Roca, qui a més es va acabar de decantar pel nostre municipi pel fet de comptar amb transport ferroviari ja que ni ell ni la seva parella tenen cotxe o condueixen. 

A més, afegeix, es senten molt ben acollits a les Borges, on ja han establert vincles i relacions i on es senten molt integrats. 

Cartell de la 103 Volta Ciclista a Catalunya

Oriol Roca, per la seva dedicació i trajectòria professional, va rebre fa uns mesos l’encàrrec per part del president de la Volta, Rubèn Peris, d’il·lustrar el cartell de la 103 edició de la Volta Ciclista a Catalunya i, a més, tot i que aquest encàrrec el va rebre posteriorment, Roca també és l’autor del cartell de la primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya femenina, una prova que es disputarà en tres etapes del 7 a 9 de juny. 

En el moment de plantejar-se com donaria sortida a l’encàrrec que havia rebut, Roca va pensar en un cartell de línia clara i amable, que és la línia que caracteritza la seva feina com a il·lustrador ja que ell mateix té com a referents altres dibuixants de l’anomenada línia clara o línia blanca com és el cas d’Hergé, el famós creador de Tintín o del reconegut Josep Coll, dibuixant i guionista de TBO. 

En aquest sentit, i donant un clar protagonisme als ciclistes, Roca va pensar inicialment que com a paisatge de fons hi situaria el massís de Montserrat, un perfil molt conegut, molt fàcil d’identificar, i amb el que hi té vinculació personal i afectiva. 

De tota manera, per algun motiu, ell mateix va anar autodescartant la possibilitat de Montserrat. I va ser donant tombs i pensant sobre l’encàrrec que ho va veure tot molt més clar quan va optar per situar com a paisatge de fons l’ermita de la Mare de Déu de la Riera de les Borges, un paisatge que ha descobert des de que és veí del nostre municipi i que, a més, és un dels escenaris habituals de les seves passejades i sortides familiars. 

Roca, que encara no coneix l’ermita per dins, ha participat aquests últims anys en l’Arribada i, tal i com diu ell mateix, ‘jo volia fer militància activa de veïnatge’. És per això que va escollir finalment l’ermita borgenca. 

‘A partir del moment que vaig prendre la decisió d’incloure l’ermita, diu Roca, el cartell pràcticament em va sortir sol. Volia destacar els ciclistes, la natura, un paisatge català i de casa nostra i a partir d’aquell moment tot es va alinear i em va anar sortint amb molta facilitat’. Per la seva part, els organitzadors de la Volta van preguntar si aquell paisatge existia, si era real, i Roca els ho va confirmar, per la qual cosa es va esmentar l’ermita borgenca durant l’acte oficial de presentació de la Volta, celebrat el passat 28 de febrer. 

Per dibuixar l’ermita, Roca va fer servir fotografies i ell mateix en va fer de noves. Val a dir, però, que mentre el cartell de la volta masculina reprodueix la part posterior de l’ermita, no va ser fins a rebre el segon encàrrec, el cartell de la prova femenina, que va situar com a imatge la façana principal.      

D’altra banda, i després que es va conèixer el cartell, l’Associació d’Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera es va posar en contacte amb l’il·lustrador per agrair-li la seva elecció i per demanar-li una il·lustració per al cartell de la celebració del dia de la mona, Dilluns de Pasqua, quan s’hi farà el dinar a base de paelles i la rifa de mones, petició a la que Oriol Roca amablement ha accedit. 

Pel que fa a la 103 edició de la Volta Ciclista a Catalunya, la prova es disputarà en set etapes del 18 al 24 de març i, malgrat la presència de l’ermita borgenca, tant aquesta prova com la seva versió femenina tindran poca incidència a les comarques tarragonines ja que únicament hi haurà una etapa, la cinquena, corresponent al dia 22 de març, que la cursa trepitjarà les comarques tarragonines. Ho farà sortint del municipi tarragoní d’Altafulla (Tarragonès) per dirigir-se en direcció a Viladecans (Baix Llobregat) on finalitzarà aquesta cinquena etapa.  

 

Comparteix