Vés al contingut

Setmana Santa a les Borges: actes tradicionals i forns i pastisseries treballant a tot drap

La Setmana Santa a les Borges del Camp, que ha arrancat aquest diumenge, 24 de març, amb la benedicció dels rams, viurà en els pròxims dies les seves manifestacions més reeixides. 

D’una banda amb la celebració dels actes més tradicionals i religiosos, sobretot dijous, divendres i diumenge, 28, 29 i 31 de març, respectivament, a càrrec de la Parròquia de l’Assumpta, i d’altra amb la celebració de la Pasqua que a casa nostra comporta una gran activitat comercial per part dels tres forns de pa i passtisseria que hi ha a les Borges, uns establiments que compten amb una gran i merescuda reputació i als que s'hi sumen també altres establiments d'alimentació.  

Dissabte 30, diumenge 31 i dilluns 1 d’abril aquests establiments hauran de preparar i vendre centenars de mones, el pastís típic del Dia de la Mona, a més d’altres productes, sobretot pa, coca amb recapte i altres dolços ja que molta gent aprofita, sobretot si fa bon temps, per sortir en direcció al camp i a la muntanya passant per les Borges.  

Pel que fa al detall dels actes religiosos organitzats per la parròquia podeu veure el detall en el cartell que s’adjunta. 

Destaquen sobretot la missa solemne del Sant Sopar, dijous 28 a les vuit del vespre, el viacrucis cap a l’ermita, divendres 29 a les 10 del matí i la processó del Sant Enterrament, el mateix divendres dia 29 a partir de les vuit del vespre. 

Diumenge, dia 31, a les 12 del migdia hi haurà missa solemne per commemorar la Pasqua de Resurrecció i dilluns 1 d’abril, en aquest cas a l’ermita, a les 12 del migdia, missa i a continuació dinar popular a base de paelles. Aquest acte és organitzat pels Amics de l’Ermita i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Borges. Podeu veure tots els detalls en el cartell que s’inclou en aquesta informació.  

Aquesta celebració de Dilluns de Pasqua o, popularment, del Dia de la Mona és el dia que padrins i padrines regalen als seus fillols i filloles el pastís conegut com la mona. La mona més tradicional és un tortell dolç que inclou diversos ous, però aquest pastís d’ha anat transformant i ara és sobretot un pastís de mantega, xocolata, fruita confitada i, sobretot, ous de xocolata i figures de tota mena: pollets, pilotes, plomes, cotxes… Aquest pastís, a més, acabarà en taules familiars compartides que s’instal·len al camp o a la muntanya i, a les Borges, a l’ermita. A més, com a regal, la mona ha anat agafant molt de protagonisme i ja és un més dels obsequis que com a detall lliurem a avis, àvies, etc. 

La tradició de sortir fora a dinar i a compartir el pastís del Dia de la Mona comporta molta feina i molta activitat gastronòmica i comercial per als tres forns de pa i pastisseries de les Borges, Casa Ciurana, Forn i pastisseria Juncosa i Forn la Carretera i per a la botiga de la Cooperativa Agrícola.  

Les Borges, per la seva situació de pas cap al Coll d’Alforja, Arbolí, Puigcerver, les Muntanyes de Prades i el Priorat és també un punt de parada per a moltes persones i famílies que abans de seguir camí paren en algun d’aquests establiments del municipi o en altres d’alimentació que s’hi han establert més recentment per comprar sobretot productes d’alimentació, pa, dolços i pastisseria. 

A les Borges, per tant, la Setmana Santa és, d’una banda, una expressió de tradició i religiositat per a les persones creients i d’altra unes jornades punteres per a l’activitat comercial dels nostres forns de pa i pastisseries, uns establiments que gaudeixen d’una gran fama i reputació tant pel que fa a l’elaboració de dolços i pastissos com d’altres productes com les coques amb recapte, moltes de les quals faran cap a les taules de la gent que dilluns sortirà a menjar-se la mona.

Que tingueu una molt bona Setmana Santa i gaudiu amb els productes de les Borges!  

 

Adjunts

Comparteix