Vés al contingut

Les Borges es prepara per a la Capvuitada, la festa que omple el nucli antic de catifes de flors

És una de les festes més participades de les Borges del Camp, principalment per l’esforç de molta gent en decorar carrers i places amb catifes de flors per on, al cap de poques hores, hi passarà la processó.

És la Capvuitada, la tercera festa major borgenca, que es celebra el dijous després de Corpus, que té només un dia de durada i que, a diferència de les altres, amb balls, espectacles, actes infantils, etc., aquesta es centra principalment en el fet religiós.

La Capvuitada de Corpus es celebra a les Borges del Camp una setmana després de Corpus Christi i commemora el vot del poble de 1801, quan el poble de les Borges va decidir dedicar una festa al Santíssim Sagrament ja que durant els cinc anys anteriors cada estiu, un rere l’altre, les pedregades havien destruït totes les collites.

Des de l’any 1801, aquest vot popular, que va comportar la fi de les pedregades, s’ha anat repetint any rere any en memòria del que va succeïr i com a acte de renovació del compromís borgenc.

Actualment, la festa manté aquest vessant religiós, que és en l’origen de la celebració, i hi afegeix l’element participatiu, que també ve de lluny, i una ballada de sardanes.

En relació a l’elaboració de les catifes de flors, que actualment es segueixen fent amb elements vegetals als que s’hi han afegit serradures de colors, paper, etc., aquest dilluns 5 de juny és prevista una reunió a dos quarts de vuit del vespre a l’Ajuntament per començar a treballar en aquesta lluïda decoració, que el dijous 15 de juny, a partir de les tres de la tarda, es començarà a fer realitat. 

El dijous dia 8 de juny, a les vuit del vespre, l'església acollirà la celebració eucarística del Corpus Christi i una estona de pregària davant del Santíssim Sagrament.

Pel que fa als actes de la Capvuitada, el dijous 15 de juny, a les nou del matí hi haurà una pregària eucarística a l'església parroquial. Al migdia, a les dotze, se celebrarà l'ofici solemne concelebrat.

Ja a partir de les tres de la tarda començarà l’elaboració de les catifes i la penjada de vànues als balcons dels carrers per on passarà la processó.

A les set de la tarda, a l’església, Cant de Vespres i, a continuació, inici de la processó. A la processó hi assisteix la Corporació Municipal i és presidida pel Santíssim Sagrament sota tàlem. Un cop a la plaça de la Font, la processó s’aturarà, es renovarà el vot del poble, es beneirà la vila i es cantarà el Tantum ergo.

A la processó hi assisteix habitualment la Corporació Municipal i, en aquest cas, aquest serà el darrer acte públic de l’actual Ajuntament ja que només dos dies després, el dissabte 17 de juny, es constituirà el nou Consistori, que comportarà l’entrada de nous regidors i regidores i la sortida d’una part dels actuals.

La jornada, un cop la processó retorni a l’església, acabarà amb una ballada de sardanes, a càrrec de la Cobla Reus Jove i, a més, a la mateixa plaça hi haurà instal·lada una taula de la Lliga contra el Càncer.

Els actes de la festa de la Capvuitada són organitzats per la Parròquia de l'Assumpció i per l’Ajuntament de les Borges del Camp.

Comparteix