Daniel Gasulla i Porta

Daniel Gasulla i Porta va néixer a Martorell (Baix Llobregat) el 21 de setembre de l’any 1970.

Comença els estudis de solfeig, tenora i piano, als nou anys, amb la professora Teresa Garcia i Pons. Els deixa temporalment i els reprèn als 17 anys, amb estudis d’harmonia i composició i fiscorn amb el mestre Tomàs Gil i Membrado.

S’inicia com a instrumentista amb la cobla juvenil Ciutat d’Igualada i va escriure la primera sardana, “Gent nostra”, l’any 1988. Posteriorment “Amics de Sant Antoni”, “La font de l’Eudó”, “L’amic amatent”, “L’avi Quico”...

L’any 2000 va editar el primer enregistrament de sardanes seves en solitari. Va ésser un CD amb dotze sardanes enregistrades per la cobla La Principal de la Bisbal on hi ha la sardana “Les Borges: 10 + 10”.

Ha estat instrumentista de fiscorn i trombó de pistons a diverses cobles, actuant fins l’any 2004 a la cobla Ciutat de Cornellà. Aquestes tasques musicals les compagina amb la seva veritable professió, la de farmacèutic, que actualment està exercint. També és intèrpret de trombó de vares, havent estat instrumentista a l’Standard Big Band de Martorell i la Banda Municipal de Martorell. De l’octubre de 1997 fins a l’any 2000 fou el director de la Cobla Nocturna d’Igualada. Actualment (2006) dirigeix la Cobla Ressò i la Banda de Música d’Igualada.

Compta amb més de cinquanta sardanes composades (2006), englobades dins de molts diversos estils musicals, però que totes tenen un segell que les fa ràpidament reconeixibles. Entre aquestes sardanes cal destacar : “L’Avi Quico”, “Martorell Ciutat Pubilla”, “Trentores”, “Les Borges 10 + 10” (sardana molt preuada pels sardanistes), “Per a tots vosaltres”, “Els primers deu anys”, “Cossetans amb salsa”, “Sempre petits” i “Honorant Tomàs Gil i Membrado” (estrenada l'any 2005 en motiu del 90è del mestre Gil).

Té composades més d'una seixantena de sardanes revesses (2006) com “Quina monada” i “Maxambrat”, de dificultats molt variades, cosa que el fa ésser molt respectat pels revessaires de les colles sardanistes. La major part d’aquestes revesses són amb motius populars, pel·lícules o temes ben actuals.

A l’apartat de guardons, cal dir que va guanyar l’accèssit (amb la sardana "Enllaç d’Argent") i el segon premi (amb la sardana "Sílvia") en els concursos per a joves compositors celebrats a Mollet del Vallès els anys 1993 i 1994 respectivament.

Pel que fa a música no sardana, compta amb diversos arranjaments de ballables per a cobla ( “Polca del Barril”, “El tractor amarillo”, “Boleros de sempre”, “Amparito Roca”, “Fi de festa” ...), una transcripció per a cobla de temes de les pel·lícules “El golpe” i “El Violinista a la Teulada”. També ha escrit dos galops, un dels quals, “El Galop de la Pau”, es va estrenar en motiu del Fòrum Universal de les Cultures celebrat a Barcelona. Fora de la cobla, ha escrit algunes peces per a coral on hi destaca “l’Himne a Farmàcia” (1996) i, la lletra i la música de “l’Himne del Miró Martorell Futbol Sala” i ha composat una marxa de Processó de Setmana Santa.

A la nostra vila de les Borges del Camp hi dedica les sardanes “Les Borges 10 + 10”, “Argent borgenc” i “Cinquanta i cent” totes elles amb lletra de l’Agustí Pàmies i Freixas.