El Cor Parroquial fa brillar la Festa Major en el seu dia gran
El dia de la Mare de Déu de la Riera, el 8 de setembre, la Festa Major centra bona part de la seva activitat en els actes religiosos, i la música i el paper del Cor Parroquial té un protagonisme especial. Aquest any 2023, però, el paper del Cor encara ha estat més determinant, ja que l’Ofici Solemne Concelebrat es va tancar amb la interpretació per primera vegada a les Borges de l’obra “Magnificat” de Lorenzo Perosi, en els 150 anys del naixement del músic italià. A més, la directora del Cor Parroquial, Duna Ferrer, es va estrenar com a compositora amb peces per als salms de l’Ofici Solemne, amb la també borgenca Rosa Pàmies.
L'Ofici, amb l'assitència de la Corporació Municipal, va revestir un to solemne reforçat amb aquestes interpretacions musicals, amb l'acompanyament de la Cobla Reus Jove, i va comptar amb una gran assistència de borgencs i borgenques. El 'Magnificat, que va tancar la celebració i va ser rebut amb molt aplaudiments va anar precedit dels Goigs a la Mare de Déu de la Riera, que és la peça que habitualment tanca l'Ofici, tot i que enguany s'ha fet una excepció.
A més, i amb motiu d’aquest aniversari commemoratiu de Perosi, el Cor Parroquial de les Borges del Camp va participar recentment en un acte a la Catedral de Tarragona, amb altres corals, en què es va cantar la “Missa Pontificalis” del compositor italià i el “Magnificat” esmentat. En aquell homenatge , “el Cor borgenc va ser un pilar”, tal i com va fer notar Mn. Jaume Gené Nolla, director del Secretariat de Música Sacra de l’Arquebisbat de Tarragona, que va presidir l’Ofici borgenc, concelebrat en aquesta ocasió per 7 capellans.
A les Borges ja és una tradició que, cada any, en l’Ofici Solemne Concelebrat que es dedica a la Mare de Déu de la Riera, s’interpreta la “Missa Pontificalis” composta per Lorenzo Perosi (1872-1956), clergue i compositor italià que va renovar la música sacra. Va dirigir durant 54 anys la Capella Sixtina, i va ser molt famós i influent en el seu temps, a més d’un compositor molt prolífic.
En la seva prèdica durant l’Ofici Solemne, Mn Jaume Gené va reflexionar entorn el paper de Maria, la Mare de Déu, en les seves diferents vessants, i va felicitar les Rieres i la directora del Cor borgenc per les seves composicions.
Acabat l’Ofici religiós i després que tothom felicités i desitgés una bona Festa Major a tothom, la cita obligada era l’envelat, on la Cobla Reus Jove començava a interpretar les primeres sardanes mentre esperava que els borgencs i les borgenques que es refugiaven del sol a l’envelat, prenent un bon vermut, s’animessin també a fer rotllanes, i ballar la dansa més bonica de totes les danses que es fan i es desfan.
A la tarda, el Cant de Vespres i sobretot la processó, amb l'assistència novament de la Corporació Municipal, van comptar amb una nova mostra de devoció borgenca per la seva Festa Major i les seves tradicions. A la plaça de la Font, el Cor Parroquial va interpretar de nou la “Salve Regina” i la comitiva va continuar fins arribar de nou a l’església, per acabar amb el besamans.
El dia de la festa gran borgenca es va tancar amb el concert de tarda i amb el ball de nit de l’Orquestra Metropol. La Metropol repetia a les Borges - l'any passat ja hi va ser - però és que per veure i sentir bé la Metropol cal més d'un any. És una orquestra grandíssima en tots els sentits, amb seccions de percusió, vents, corda, veus, cors i una pantalla gegant per acabar d'ambientar perfectament. La Metropol és un tot un mon. Una gran orquestra.
Durant el concert de tarda, amb l'envelat ple, l'orquestra va fer, entre altres, un repàs de música clàssica amb interpretacions d'òpera i sarsuela, a més de cinema, des de bandes sonores de 'westerns' molt famosos en homenatge a Enio Morricone i Nino Rota passant per altres composicions com Brucia la Terra, de 'El Padrino' o altres més alegres i desenfadades com Cabaret, que originàriament havia interpretar Liza Minelli. Si jo fora ric va ser una altra de les cançons populars que també van oferir, amb el cantant ben disfresat per a la interpretació.
El públic també va aplaudir amb enstusiasme quan la Metropol va iniciar un recorregut musical per Catalunya, amb 'País Petit' de Lluís Llach com a primera peça. I a la nit, a partir de quarts de dotze, torne-m'hi, en aquest cas amb música de ball per posar el colofó final a la jornada central de la Festa Major 2023.