Albert Sanauja i Puig va néixer a Valls (Alt Camp) el 26 de març de l’any 1913.

La seva personalitat musical com autor de música diversa, instrumentista i professor, es concentra quasi exclusivament en l’àmbit de la seva comarca on desenvoluparà una intensa activitat que els propis compatricis li reconegueren homenatjant-lo diverses vegades.

Autor de música religiosa, simfònica, dues sarsueles i sardanes, va ser instrumentista de violí, saxòfon, tible, flabiol i contrabaix, i va estar incorporat a les cobles o orquestrines Els Vermells, de Valls; L’Espanya, de Montblanc; Els Escolans, de Sant Sadurní d’Anoia; La Lira de Sant Celoni i, principalment, La Marabú, de Valls, que va representar durant molts anys.

Entre les moltes sardanes que ha produït hi ha “Sadurninenca”, “Valls i els seus xiquets”, Els pobrets de la Torrassa”, “Tres gotes d’aigua”, “Els gegants de Reus”, “Masia Bou”, La font de la Llet”, “Rotllana oberta” entre altres. I també algunes sardanes revesses.

Es dedica a recuperar la música de danses tradicionals com el Ball de la Moixiganga, de Valls.
El seu fons musical ha quedat recollit a l'Arxiu Municipal de Valls.

A la nostra vila de les Borges del Camp hi dedicà la sardana “A l’amic Daroca” i “A la Verge de la Riera”, aquesta darrera amb lletra de l’Enric Solé i Sans.

Ens deixà a la vila de Valls el 2 d'abril de 1999.