El tiempo - Tutiempo.net

Emotiu i multitudinari pregó-confessió de comiat de mossèn Joan per obrir la Festa Major

IMG 20170904 WA0013Aquesta és l’última Festa Major de la Mare de Déu de la Riera que presidirà mossèn Joan Àguila com a responsable de la parròquia borgenca, i el sentiment compartit que sap greu que marxi i que deixi de ser el mossèn del poble flotava en l’ambient de l’església, on avui, 3 de setembre de 2017, s’ha fet l’acte del pregó i, en certa manera, l’acte de comiat a la persona que durant 7 anys ha conviscut amb els borgencs i borgenques i ha sabut fer-se un racó als nostres cors. Per això avui els aplaudiments no han estat de compromís, sinó molt sentits i sorgits d’un profund sentiment col·lectiu.

Amb l’església de l’Assumpta atapeïda fins al cor, el pregó ha començat amb l’entrada de les 17 noies ballarines de l’escola de dansa Artis de Tarragona, cadascuna amb una rosa, fins a l’altar, al voltant del qual s’han disposat, mentre el Cor Parroquial cantava la peça “Canta al senyor”, una traducció de la música d’adoració “Shout to the Lord” que mossèn Joan havia traduït per Nadal. No cal dir que la predisposició que flotava a l’ambient ja ha ofert un primer i unànim aplaudiment de benvinguda a les ballarines.

L’alcalde, Joaquim Calatayud, ha obert tot seguit l’acte per explicar la ubicació poc habitual del pregó dins l’església, ja que l’envelat estava preparat pel Festival del Playback del vespre i perquè es va considerar que faria massa sol i calor a la plaça de l’Església. També ha explicat que en saber-se que mossèn Joan marxava de les Borges, i en ser una persona que s’ha fet estimar molt per tots els borgencs, es va creure oportú demanar-li de ser el pregoner per obrir la Festa Major 2017.

Precisament, l’alcalde ha aprofitat el seu parlament per reivindicar l’acte de l’Arribada del 7 de Setembre, reiterar la seva importància i animar tothom qui vulgui tirar carretilles a fer-ho com sempre i històricament ha fet el Ball de Diables de les Borges del Camp, i no confondre aquest acte tradicional amb un correfoc, “perquè no és el mateix” ha dit, unes paraules que han despertat un sonor aplaudiment d’aprovació entre el públic assistent.

Tot seguit, l’alcalde ha dirigit unes paraules d’agraïment a mossèn Joan “per ser com ets, per tot el que has aportat al poble, pel canvi que has donat a la parròquia i per comportar-te com un borgenc més”. També li ha desitjat molta sort, amb el convenciment que a la seva nova destinació a Valls sabran apreciar el seu caràcter amable i la seva capacitat d’escoltar, i per l’últim li ha donat el consell que no perdi l’autoestima perquè “els mossèns -ha dit- i els polítics ens assemblem: ens devem a la gent però rebem tantes o més crítiques que elogis i, per això, és important tenir una autoestima alta”.

Quan mossèn Joan ha pres el relleu a l’altar davant el micròfon, ha estat rebut amb un gran i llarg aplaudiment i amb tota l’església pràcticament dempeus. Ha començat el seu parlament agraint la proposta de fer el pregó, “no em vaig fer pregar - ha dit- perquè m’agrada la festa i és un gran honor”.  També ha volgut aclarir que “jo no vaig demanar jugar a casa (en referència a què el pregó s’ha fet a l’església) però haig de reconèixer que em dóna més tranquil·litat” i a continuació ha desenvolupat un pregó carregat d’ironia i sentit de l’humor per deixar constància de com ha canviat personalment gràcies al seu pas per les Borges.

I és així com ha començat a fer diverses “confessions”, com ell mateix ho ha anomenat.

“La primera confessió, ha dit, és que jo era una persona molt puntual”, i ja ha arrencat el somriures de bona part de la concurrència. Ha explicat que el primer dia que va arribar a les Borges es va trobar dos cotxes en doble fila davant el super, dos més davant el bar del Pere i altres dos davant de la Caixa. A més, l’Antoni Parés treia el cotxe del garatge i amb tot això es va passar el carrer per on havia d’anar, i per acabar-ho d’adobar es va trobar dos vehicles que baixaven pel corraló quan ell el volia enfilar amb el seu cotxe. I ha especificat “si a algú d’aquí no li ha passat mai això és que no és de les Borges”.

La segona confessió que ha fet és que sempre li ha agradat fer les coses amb temps. “I tant, és clar!” han murmurat alguns dels presents. Però segons el mossèn, i per posar un exemple, a les Borges pocs dies abans del pelegrinatge a Montserrat potser el viatge no es podrà fer perquè hi ha poca gent apuntada i un dia abans de sortir s’ha de demanar un segon autocar. “Aquí a les Borges anem a última hora i se m’ha encomanat”.

La tercera confessió ha estat que “jo abans d’arribar a les Borges estava prim, de veritat!”, i la gent ha rigut afectuosament. Llavors ha explicat quan l’han convidat a sopar i li han donat el que ha sobrat perquè s’ho emportés.

“Per tant -ha dit- he volgut ser una mica com els de les Borges: confesso que també he aparcat en segona fila i no he arribat mai tard a missa perquè sempre he arribat abans que comenci”, i els assistents han tornat a riure.

Però el mossèn Joan encara ha fet una quarta confessió: “no m’agraden els petards”. Ha explicat que ja de petit no entenia perquè la gent tirava petards pel seu sant, i quan va arribar a les Borges i li van explicar els actes principals de la Festa Major li van dir que primer feien la Tronada. “Malament! -ha exclamat- i li fan encendre al més gran del poble!”. Després li van explicar l’Arribada i que tota la processó es tiren carretilles “sort que vaig al darrere de tot perquè sinó sempre sortiria amb cara d’espantat a les fotos”.

Per acabar ha dit que “després he descobert que vosaltres sou així, com la vostra festa”,  i ha conclòs que “teniu una Festa Major única, autèntica i per això està catalogada com a patrimoni català i per a això cal cuidar-la”.

Per acabar el seu pregó, mossèn Joan ha fet la cinquena i darrera confessió, que ha demanat que “no li digueu a ningú”, per assenyalar que no li agrada gaire la gent que diu sempre t’estimo a tothora “però us estimo molt i sempre tindreu un lloc al meu cor”, i amb un Visca la Festa Major i un Visca la Mare de Déu ha arrencat un llarg, llarg i sentit aplaudiment, amb tothom dempeus a l’església i amb més d’una llàgrima als ulls. 

A continuació, dues alumnes de l’escola de dansa Artis han ballat la cançó “Senyor tu ho saps tot” que interpreta el grup Canta la teva fe, en el qual canta mossèn Joan; i per acabar, la resta de ballarines han interpretat els Goigs a la Mare de Déu de la Riera interpretats pel Cor Parroquial. De nou un llarg aplaudiment d’agraïment i les paraules de la regidora de Festes Montserrat Llauradó per agrair la predisposició de la directora de l’escola de dansa, Roser Prats, així com de les seves alumnes i les famílies per preparar l’actuació i fer els assajos amb el Cor Parroquial, a qui també ha agraït la col·laboració i l’actuació.

Entremig dels aplaudiments finals, la regidora ha desitjat molt bona Festa Major a tothom i ha animat a assistir a tots els actes previstos.

En acabar, molts borgencs i borgenques han esperat pacientment per acostar-se a mossèn Joan i acomiadar-se, tot i que encara serà a les Borges fins mitjans de setembre i, per tant, encara protagonitzarà l’Arribada i la resta d’actes religiosos tradicionals de la Festa Major.

Abans de l’acte del pregó, mossèn Joan havia estat rebut pel Consistori borgenc. El mossèn, acompanyat de la seva mare, va signar el llibre d’or de l’Ajuntament de les Borges del Camp i posteriorment, acompanyat de l’alcalde i de la Corporació Municipal, va travessar la plaça per dirigir-se a l’església, lloc on, de forma extraordinària, enguany s’ha celebrat el pregó de Festa Major.

Llegir 11597 vegades
Dilluns, 04 Setembre 2017 10:00