El tiempo - Tutiempo.net

Olor a pólvora, olor de Festa Major a les Borges del Camp

IMG 20170907 WA0050L’olor a pólvora és l’element més significatiu que defineix un dels dies més important de la Festa Major de les Borges del Camp: el 7 de setembre. El dia que la pólvora i el foc es ben present en els tres actes principals del programa: la Tronada, el Ball de Diables i l’Arribada.

Com es tradició, la Tronada s’ha encès puntualment a les 13 hores de la mà de l’Eduardo Mena Oller i de l’Antonieta Pujol Masip, tots dos de 96 anys, en ser l’home i la dona més grans del poble. Aquest any però, els aviadors de la Tronada ho han fet amb unes maces noves, que relliguen simbòlicament la connexió entre els tres elements esmentats (la Tronada, el Ball de Diables i l’Arribada).

A més, s’ha col·locat al terra de la plaça de l’Església, davant mateix de la porta de l'Ajuntament, una placa que marca el lloc exacte on s’avia la Tronada de les Borges del Camp, que és una de les tres que es conserven al Baix Camp, amb Reus i Riudecanyes. La nostra és una de les tronades més antigues, ja que la primera referència escrita és de 1876 la qual cosa fa pensar que el costum ja devia ser bastant anterior.

Com cada any molts borgencs i borgenques han seguit la Tronada des de la plaça, i els gegants han ballat per omplir de festa aquest acte tan especialment borgenc. Per acabar, l’alcalde Joaquim Calatayud i les regidores Montserrat Llauradó i Maria del Mar Bravo han lliurat un obsequi de record i agraïment als aviadors de la Tronada.

Llegir 12555 vegades
Divendres, 08 Setembre 2017 01:00