Imprimir aquesta pàgina

Antonio Parés i mossèn Julian, protagonistes de l’Arribada més emotiva i més borgenca

  • mida de la font disminuir la mida de la font disminuir la mida de la font augment de mida de la font augment de mida de la font

IMG 20170908 WA0041Un any més, els borgencs i les borgenques de dins i fora vila no han faltat a la cita amb la Mare de Déu de la Riera i han sumat tradició i devoció perquè l’acte central de la Festa Major, l’Arribada, hagi estat una experiència molt lluïda i molt i molt borgenca, ja que a més de l’alta participació aquest any ha estat un borgenc de soca-rel, l’Antonio Parés Subietas, l’encarregat de fer el parlament de benvinguda a la Mare de Déu.

A més, els 60 diables que han participat, tirant més de 5000 carretilles, han deixat clar perquè l’Arribada és Festa tradicional d’interès nacional i el Ball de Diables Element festiu patrimonial d’interès nacional.

Primer l’Ajuntament ha fet una recepció prèvia a l’Antonio Parés, per ser l’encarregat del parlament de benvinguda, que també ha signat en el Llibre d’Honor. També hi eren els presidents de les entitats del poble, els membres de la Corporació i els alcaldes de la comarca que participen de la Festa.

Cap a quarts de deu de la nit, ha començat el romiatge cap a l’ermita amb els fanalets, el Sant Rosari i els cants d’un important gruix de borgencs i borgenques, els diables, el Consistori, alcaldes de pobles veïns de la comarca, i els dos mossèns que per uns dies té les Borges: el sortint, mossèn Joan i el nou rector, mossèn Julian, que agafarà definitivament el relleu la setmana vinent però que amb l’experiència de l’Arribada entra a conèixer l’essència borgenca en poques hores.

Un dels moments més emotius de la nit és quan ha sortit la Mare de Déu de l’ermita, com cada any ben guarnida amb flors, amb la salutació i el Cant de la Salve Regina gregoriana i, immediatament, ja han començat els espetecs de les primeres carretilles precedint tota la comitiva de tornada al poble. L’anècdota ha estat que un dron ha seguit l’escena a poca distància d’on s’aplegaven tots els participants en la processó.

Just abans d’arribar a la placeta de Sant Antoni, ja plena de gom a gom, s’ha col·locat la imatge de la Mare de Déu de la Riera sota tàlem, que la distingeix ja que són poques les mares de déu que tenen aquest privilegi. En passar pel Pont de l’Oriol la patrona ha estat rebuda amb aplaudiments i un pic tothom s’ha pogut col·locar en el poc espai disponible, l’alcalde, Joaquim Calatayud, ha nomenat la Mare de Déu de la Riera com a Alcaldessa d’Honor de les Borges del Camp i, acte seguit, l’Antonio Parés ha iniciat la seva benvinguda a la patrona.

Parés ha fet un emocionat parlament amb els seus records i vivències de l’Arribada des de la infantesa, quan “amb 6 o 7 anys vaig començar a vindre a la vostra Arribada”. També ha explicat que només ha faltat una vegada a l’Arribada, l’any 1963, en coincidir amb el naixement d’un dels seus fills.

També ha recordat la potent veu solista del borgenc Joan Ortiga quan cantava la Salve Regina, i quan l’any 1958 l’alcalde, Antonio Esquerda Parés, va nomenar per primer cop la Mare de Déu Alcaldessa d’Honor, tradició que s’ha mantingut fins ara.

El parlament de l’Antonio Parés ha inclòs també anècdotes, com quan aquell mateix 1958 va ploure per l’Arribada i la Salve Regina es va cantar a l’església i els diables van tirar les carretilles durant la processo del dia 8 de setembre, única vegada que Parés recorda que hagi passat això. Una altra anècdota curiosa que ha explicat és quan en 1988 la cobla Principal de Barcelona es va quedar en blanc a mitja Salve Regina i el director del Cor Parroquial els va fer reaccionar per poder continuar-la cantant.

Per acabar, Parés ha recordat els actes commemoratius del cinquantenari de la coronació de la Mare de Déu i li ha dedicat un fragment de les lloances a la Patrona. El parlament ha estat molt aplaudit pels assistents, com a reconeixement al borgenc que ha protagonitzat aquest acte tant sentit.

Acte seguit, el Cor Parroquial ha protagonitzat un altre dels moments més emotius per als borgencs, com és el cant de la Salve Regina del mestre Josep Sancho Marraco, enregistrat i fotografiat per una munió de mòbils.

En acabar, s’ha reorganitzat de nou la comitiva i el Ball de Diables ha continuat tirant carretilles fins al Passeig de l’Hort del Dasca, quan s’ha fet la segona parada per gaudir d’un lluït espectacle de focs d’artifici que ha tingut també aplaudiments d’aprovació ja que l’espectacle pirotècnic ha estat espectacular. 

En el tram final fins arribar a la plaça de l’Església, els carrers estrets del poble han quedat emboirats pel fum de la pólvora i, ja al Replà, l’espetec final de les carretilles i el soroll dels petards semblaven no acabar-se mai en la lluita simbòlica del bé contra el mal en el que, finalment, per sobre d’una plaça empedrada de les carretilles cremades i entre mig del fum grisós de la pólvora, ha passat la Mare de Déu fins a l’Església.

A més, al Replà, els dos mossens han protagonitzat una anècdota que quedarà per a la petita història de les festes majors, ja que ambdòs, l’entrant i el sortint han estat convidats a vestir-se amb una jaqueta de diables per sobre de la vestimenta que els distingueix com a sacerdots. Ni mossèn Joan ni mossèn Julian han dubtat un moment i vestits amb les jaquetes han tirat algunes carretilles davant l’aprovació dels presents.

Posteriorment, un nou espectacñe pirotècnic a posat punt final a l’espectacle de foc i, ja dins el temple, el besamans com sempre s’ha allargat una bona estona, quan després dels diables i de les autoritats, molts borgencs i borgenques de totes els edats han retut sentit homenatge a la patrona de les Borges del Camp, que estarà al poble fins a l’octubre, quan retornarà finalment a l’ermita fins a la Festa Major de l’any vinent.

La jornada d’ahir es va cloure amb la Nit Jove, que va arrancar amb els ritmes ballables i molt encomanadissos de Segonamà. El grup savia que jugava a casa i ràpidament va connectar amb el públic borgenc, disposat a ballar i a passar-s’ho bé fins a la matinada.

Llegir 11748 vegades
Divendres, 08 Setembre 2017 14:00