El tiempo - Tutiempo.net

Missa concelebrada, sardanes, vermut, processó i a la nit, ball

IMG 20170909 WA0032La jornada central de la Festa Major de les Borges, el divendres 8 de setembre de 2017, amb la Mare de Déu instal·lada i presidint l’esglèsia de l’Assumpció, va iniciar-se a les dotze del migdia amb una missa solemne i concelebrada amb la interpretació, a càrrec del Cor Parroquial, de la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi. Un ambient de gran solemnitat, amplificat per la magnificència del temple borgenc i per les veus del cor que han ressonat per tots i cada un dels racons d’aquesta esglèsia, plena de borgencs i borgenques amb vestit i ganes de festa major.

La missa ha estat concelebrada per quatre capellans i és la penúltima que celebra mossèn Joan Àguila a les Borges, ja que encara presidirà la de diumenge, dia 10, que serà la última. A mossèn Joan Àguila el van acompanyar Pep Bofarull, nou rector de Maspujols i Riudecols que, a més, és el sacerdot que fins ara era a Valls i a qui substituirà mossèn Joan. També va concelebrar Antoni Pérez de Mendiguren, rector de Sant Pere i Sant Pau i Constantí i Julian Butnaru, el nou mossèn romanès que pren el relleu a mossèn Joan. Julian Butnaru va arribar fa mig any a Catalunya procedent de Romania i es farà càrrec de les mateixes parròquies que tenia encomanades mossèn Joan: Alforja, Arbolí, La Febró i Les Borges.

Pel que fa a la missa, que va comptar amb l’assistència de part del Consistori borgenc, mossèn Joan va destacar a l’homilia  - relacionada amb el fragment de l’Evangeli que es va llegir-  la seva alegria per la presència a l’Arribada de diversos grups d’adolescents que, separats dels seus pares i acompanyats dels seus amics i amigues, i per tant anant pel seu compte, donen continuïtat a l’acte central de la Festa Major, la qual cosa garanteix la continuïtat d’aquesta devoció.

Posteriorment, i un cop finalitzada la missa, l’envelat va acollir la Cobla Reus Jove i als assistents a una audició i ballada de sardanes prèvia al dinar. Una rotllana de balladors i balladores va fer-se i desfer-se al ritme de les sardanes, una activitat que forma part del programa tradicional de la festa major borgenca, tot i que a la mateixa hora, i a pocs metres de l’envelat, molta gent va preferir fer el vermut al carrer Verge de Montserrat, que aquests dies de festa major és tancat al trànsit de vehicles. 

Pel que fa a la tarda, el programa festiu va arrencar novament a l’esglèsia de l’Assumpció amb el Cant de Vespres, al que va assistir la Corporació. El Cor Parroquial va interpretar les diferents peces mentre, poc a poc, l’esglèsia s’anava omplint de borgencs i borgenques que esperaven la sortida en processó de la Mare de Déu de la Riera pels carrers del nucli antic. A la plaça de la Font el cor va interpretar la Salve Regina i després la comitiva va enfilar el camí de retorn a l’esglèsia, on la imatge va ser acomiadada amb un besamans.

Finalment, la jornada va acabar amb el Concert de Festa Major i amb el Ball de Nit, en tots dos casos a càrrec de l’orquestra Chatta, formada per onze músics. El concert va arrencar amb Mediterráneo, de Joan Manuel Serrat, va continuar amb la cançó de Lluís Llach ‘Amor Particular’ i va endinsar-se en altres peces conegudes i populars, com ‘Que tinguem sort’, de Llach, en un envelat completament ple.

Llegir 12245 vegades
Diumenge, 10 Setembre 2017 11:00