El tiempo - Tutiempo.net

Les Borges rememora el referèndum inaugurant el parc del Primer d’Octubre

p1con8215vgv7go1irr1g2r1qrlhDes de diumenge 30 de setembre de 2018 les Borges del Camp compta amb un parc anomenat del Primer d’Octubre per rememorar el referèndum d’autodeterminació celebrat fa un any. L’acte de descoberta de la placa amb el nom del parc es va celebrar a la una del migdia i va comptar amb un nombrós públic borgenc i amb una amplíssima representació del Consistori.

L’acte inaugural es va celebrar igualment tot i que a la matinada uns desconeguts havien pintat amb esprai negre una de les dues plaques que senyalitzen el nom del parc. Afortunadament els autors d’aquesta acció no van aconseguir el seu propòsit d’enfosquir completament les dues plaques i, per tant, de deslluir lacelebració de l’acte inaugural.

En nom de la secció local de l’Assemblea Nacional de Catalunya va prendre la paraula la borgenca Maria Pilar Daroca, que va recordar l’emoció que va sentir quan va arribar a l’escola l’1 d’octubre de l’any passat a les 6 del matí  i la va veure plena de gent. En el seu parlament, Daroca va fer esment a aquesta actitud voluntària de la gent “perquè tothom sabia que volia fer”. En aquest sentit va recordar les paraules de Vicent Andrés Estellés en referir-se al poble català com “un poble unit, alegre i combatiu”. “Hem de seguir units en l’objectiu de la República, va dir Daroca, que va reafirmar que “si es pensen que amb un esprai oblidarem el que volem i el que vam fer, van molt equivocats”.

Per la seva banda, l’alcalde Joaquim Calatayud, va dir que la iniciativa de posar el nom de Primer d’Octubre a un espai del municipi va ser d’ERC, que va presentar una moció a la qual es van adherir tota la resta de grups municipals (PDeCAT i els socialistes CP).  

També va fer esment a l’acte violent de la matinada dient que “Han vingut amb nocturnitat i amb traïdoria perquè es veu que no saben actuar d’una altra manera” i tot seguit va fer especial èmfasi en el paper que els catalans i les catalanes van tenir per a fer possible l’1 d’Octubre. En aquest sentit, va parlar de l’1 d’Octubre com “una metàfora del poble català: tossut, persistent, compromès amb el seu país, compromès amb els seus anhels, audaç, orgullós, pacífic, i dialogant”.

Apel·lant a l’esperit de l’1 d’Octubre, Calatayud va remarcar que “Hem de recordar tot això cada cop que ens sembli que no anem bé. Hem de recordar aquesta força de la gent perquè la gent, pacíficament, va vèncer tot un estat l’1 d’Octubre, un estat que no vol que siguem el que som i que té com a únic argument la repressió”.

Per acabar, l’alcalde va agrair el paper de tots els borgencs i borgenques que van fer possible l’1 d’Octubre a les Borges: des dels més implicats en l’organització fins a totes les persones que van anar a votar i les que van protegir durant tot el dia el punt de votació. Per això, va dir que “em sento molt orgullós de la reacció majoritària del poble de les Borges l’1 d’Octubre, i per això aquest acte d’avui és un homenatge i un reconeixement a totes i a tots vosaltres”.

Després dels parlaments, Joaquim Calatayud, Pilar Daroca i la cap de l’oposició Rosa Abelló van descobrir conjuntament la placa parc Primer d’Octubre. Per acabar es va servir un vermut per a totes les persones assistents a l’acte.

Els actes amb motiu del primer aniversari de l’1 d’Octubre continuaran aquest dilluns amb una concentració a quarts de dues davant l’Escola Rocabruna en suport a tota la comunitat educativa i en especial al professorat, i a un quart de nou del vespre amb un altre acte organitzat per l’Assemblea, en aquest cas al pati de la mateixa escola.

Llegir 4606 vegades
Dilluns, 01 Octubre 2018 09:19