El tiempo - Tutiempo.net

L’Ajuntament de les Borges obligat a destinar recursos per pal·liar el problema dels abocaments incontrolats

p1deonjl9o1s0h1kuk1e2m1a07ggg8Una de les qüestions que l’Ajuntament de les Borges del Camp ve tractant amb major interès i dedicació és la relativa a l’incivisme i als abocaments incontrolats tant a les papereres com a diferents bateries de contenidors que hi ha al municipi.

El problema es presenta en diverses formes. D’una banda, en algun cas extrem algunes papereres dels carrers s’han convertit en contenidors improvisats ja que alguns ciutadans, per comptes d’abocar la brossa al contenidor corresponent, prefereixen fer-ho directament a les papereres. 

El problema s’accentua encara molt més al voltant de les bateries de contenidors on s’hi aboquen tota mena de voluminosos, des de mobles a restes d’obra, sanitaris, matalassos, restes vegetals, restes de poda i de la sega de la gespa, caixes de cartró sense doblegar, etc. 

Alguns dels contenidors on és més freqüent aquesta situació són els que són en llocs més allunyats de la vista de la resta de ciutadans i més concretament els ubicats al carrer de Les Borges Blanques, a l’Avinguda de la Pau - l’avinguda al capdamunt de la qual hi ha el cementiri - al Camí de l’Ermita o a l’aparcament del carrer del Comerç i, en segon terme, a la plaça de la Font, a l’avinguda del Baix Camp o al passeig de l’Hort del Dasca.

Què fa l’ajuntament?

En primer lloc, l’Ajuntament de les Borges sol·licita a tots els ciutadans i ciutadanes la seva col·laboració activa per fer front a aquest problema, respectant les normes de civisme i convivència més elementals.

En segon lloc, l’ajuntament vol recordar a la ciutadania que a poca distància del terme de les Borges hi ha la planta comarcal de residus de Botarell, que té un extens horari d’obertura, i on es poden dipositar gratuïtament tota mena de voluminosos, restes vegetals, mobles, electrodomèstics, etc.

A més d’aquests dos recordatoris, l’Ajuntament de les Borges ha pres diverses mesures. La més dràstica ha sigut la retirada de tots els contenidors del polígon industrial borgenc ja que aquesta zona s’havia convertit, sobretot durant els caps de setmana, en un lloc habitual per deixar-hi tota mena de runa.

Com a alternativa a aquesta retirada dels contenidors, l’ajuntament, amb la col·laboració dels propietaris de les indústries del polígon, ara fa dos cops per setmana (dimarts i divendres) una recollida porta a porta. Aquesta mesura ha funcionat força bé ja que des de que s’aplica al polígon industrial borgenc pràcticament han desaparegut els abocaments incontrolats.

D’altra banda, l’Ajuntament de les Borges té establert un servei de recollida de voluminosos que es fa, gratuïtament, l’últim dijous de cada mes i que és obert a tothom. Prèviament cal que les persones interessades es posin en contacte amb l’ajuntament per facilitar les seves dades (nom, tipus de voluminós i quantitat, carrer, etc) i l’ajuntament proposa el lloc exacte on dipositar aquestes deixalles. Cada mes es reben, aproximadament, unes 25 sol·licituds per aquest servei que comporta que s’omplin uns cinc camions mitjans de la brigada, que trasllada els voluminosos a la planta comarcal de residus de Botarell. Aquest sistema també planteja alguns problemes ja que, normalment, el volum real d’objectes dipositats és força més gran que el que prèviament s’ha comunicat. 

Finalment, l’ajuntament du a terme tres dies a la setmana una revisió de tots els contenidors i les papereres que hi ha al poble per retirar voluminosos i comprovar que la imatge i la situació són correctes. Aproximadament en aquestes revisions es retiren cada setmana dos camions mitjans de la brigada municipal, que trasllada aquests voluminosos a la planta de Botarell.

Pel que fa al cost que per al municipi tenen aquestes actuacions, a més del transport cal afegir les moltes hores de feina de la brigada municipal que s’ha de dedicar forçosament a una tasca que podria ser perfectament evitable si la ciutadania actues amb civisme i responsabilitat i utilitzant correctament els recursos que té a la seva disposició.

Llegir 1216 vegades
Dimarts, 02 Juliol 2019 08:49