El tiempo - Tutiempo.net

Les Borges reviu la Capvuitada amb catifes de colors i rememorant els fets de 1801

p1deec5j9u9iltma1702v9d87k11La Corporació Municipal va participar aquest dijous 27 de juny en el Cant de Vespres i en la processó que, amb motiu de la Capvuitada, va recórrer els carrers principals del nucli antic de les Borges on prèviament s’hi havien teixit catifes ornamentals amb serradures de colors, branques, plantes i altres materials, degudament combinats.

La Capvuitada borgenca commemora la processó que l’any 1801 van organitzar els ciutadans i les ciutadanes de les Borges de l’època per demanar protecció divina i per evitar que les pedregades que havia patit el municipi els cinc anys anteriors, causants d’una gran devastació, deixessin de produir-se. La demanda va donar bon resultat ja que a partir d’aquell moment les calamarsades que havien malmès collites, avellaners, fruiters i altres conreus van deixar d’afectar el territori de les Borges. Des d’aleshores s’ha mantingut la tradició i la festa, essencialment religiosa, se celebra tots els dijous de la vuitada de Corpus. 

Enguany, els actes van començar a les vuit del matí a la Capella del Santíssim i van seguir a les dotze del migdia amb una missa concelebrada amb la participació del Cor Parroquial. A la tarda van començar a dibuixar-se i va iniciar-se la producció de les catifes en diferents carrers del nucli antic, mentre que a les set va començar el Cant de Vespres.

Acte seguit va iniciar-se el recorregut de la processó, amb la banda de músics del Pare Manyanet de Reus, els nens i les nenes que enguany han fet la Primera Comunió, els borgencs i borgenques que hi van voler participar, amb el Santíssim Sagrament sota tàlem i la Corporació Municipal, amb l’alcalde, Quim Calatayud, al capdavant.

La processó va fer parada a la plaça de la Font on el Cor Parroquial, acompanyat a la guitarra per mossèn Joan Àguila, va interpretar la peça que rememora els fets que es celebren a la Capvuitada. Un cop finalitzada aquesta part musical, el mossèn titular, Eduardo Angulo, va renovar la tradició iniciada l’any 1801 enlairant la custòdia i dirigint-la en totes direccions a fi i efecte de mantenir la protecció sobre el terme i sobre els seus ciutadans.

La processó va enfilar a continuació la segona part del recorregut fins tornar a la plaça de l’Església on es van donar per acabats els actes estrictament religiosos. La festa va acabar a la mateixa plaça de l’Església amb coc ràpid, pa amb vi i sucre, moscatell i tot plegat amb les versions que va oferir el quartet After Dark, que va iniciar el seu repertori amb Summertime, interpretada per la cantant d’aquest grup musical, format per contrabaix, percussió, guitarra i veu.

A més a més, a la plaça de l’Església, tant al matí com a la tarda s’hi va instal·lar una taula de venda de productes diversos amb l’objectiu de recaptar fons per a la Lliga contra el Càncer.

Una exposició al CC Marinada recorda els 31 borgencs morts al front a la Guerra Civil espanyola

Una exposició al Centre Cultural Marinada, inaugurada aquest dijous, 27 de juny, coincidint amb la festa de la Capvuitada, ret un senzill homenatge als 31 nois i joves borgencs que van morir al front en diferents episodis de la Guerra Civil, de la que enguany es commemoren 80 anys de la seva finalització.

Antoni Parés, col·leccionista i sempre interessat en tot allò que fa referència a les Borges del Camp, ha estructurat l’exposició a partir de material i fotografies (la major part reproduccions) que ha anat recopilant. Segons explica ell mateix, les dades que fan referència als 31 soldats borgencs morts al front corresponen a la informació recollida per Albert Manent al treball ‘La guerra civil i la repressió del 1939 a 62 pobles del Camp de Tarragona’ on es detalla el nom de les víctimes, el renom de la casa d’on provenien i altres dades d’interès.

Aquest treball d’Albert Manent també recull, a més de les dades relatives als 31 borgencs morts al front, que dos homes i dues dones borgenques es varen exiliar l’any 1939, que els bombardejos a les Borges van causar dues víctimes, que un altre borgenc va desaparèixer el mes de gener de 1939 a Tarragona, a mans de la policia, i que no se’n va saber res més, i que almenys dues persones més, una d’elles un nen d’onze anys, van morir en esclatar bombes que havien quedat escampades pel terme. Finalment, també hi ha una referència a un borgenc resident a Barcelona, assassinat a mans de la FAI.

A l’exposició, que es podrà visitar els diumenges i dies de festa o contactant amb Antoni Parés, també s’hi poden veure fotografies del refugi antiaeri que hi ha a la plaça de la Font de les Borges, un refugi que després de la guerra va quedar abandonat, però que l’any 2002 va ser redescobert. Ara, l’objectiu és condicionar-lo per fer-lo accessible i visitable. 

L’exposició, que va ser inaugurada per l’alcalde, Quim Calatayud, i que també ha comptat amb la col·laboració de Carles Bardou, es complementa amb una cinquantena de reproduccions de cartells de l’època del bàndol republicà, amb reproduccions de fotografies del reconegut fotògraf Robert Capa i amb material relatiu a la Batalla de l’Ebre i a les commemoracions que posteriorment, ja en època recent, s’han fet per recordar aquells fets.  

Entre els assistents a la inauguració de l’exposició també hi va ser present Miquel Morera, borgenc, membre de la Lleva del Biberó, autor d’un llibre sobre les situacions que li va tocar viure amb motiu de la Guerra Civil i actualment un dels pocs supervivents encara vius d’aquella lleva.

Llegir 6105 vegades
Divendres, 28 Juny 2019 08:24