El tiempo - Tutiempo.net

Les Borges del Camp, a punt per viure la festa de la Capvuitada

capvuitadaDijous 27 de juny és la festa de la Capvuitada a les Borges del Camp, quan els carrers s'omplen de catifes de flors per commemorar una festa amb més de 200 anys d'història al municipi. Amb un programa fonamentalment religiós que començarà a les 8 h del matí amb el Rosari de l'Aurora, seguirà  i amb l'Ofici Solemne concelebrat a les 12 h, mentre la part més vistosa és la confecció de catifes de flors.

A la 13.00h al Centre Cultural Marinada es realitzarà la Inauguració de l'exposició: Ara fa 80 anys, final de la guerra 1939-2019.

A partir de les 15 h, els veïns i veïnes del nucli antic, de totes les edats, s'apleguen en els diferents carrers del municipi per confeccionar les catifes amb flors i altres materials naturals. Tothom qui vulgui pot participar i col·laborar.

A les 7 de la tarda, amb el Cant de Vespres, començarà la processó solemne que desfarà les catifes al seu pas. En arribar a la plaça de la Font es procedirà a renovar el vot del poble a aquesta veneració religiosa.

Tot seguit, a la plaça de l'Església, remulla't amb moscatell, pa, vi, sucre i coc, i acabarem amb l'actuació musical deñ quartet After Dark.  A la sortida dels actes, al Replà, hi haurà la taula de suport a la Lliga contra el càncer.

Des de 1801
La Capvuitada és l'única festa de les Borges del Camp de la qual es coneix documentalment la seva data d'inici. Va ser al vuitè dia de Corpus de 1801, i des de  llavors s'ha celebrat ininterrompudament. L'origen de la festa són les greus calamarsades que van afectar al població de de 1796 consecutivament cada any i que van destruir la collita i bona part de les vinyes, les oliveres, els avellaners i altres arbres fruiters i hortalisses.

El Consell General de tots els caps de casa de l'època no va trobar  altra solució per controlar els fenòmen atmosfèrics que encomanar-se a la protecció divina, i així van votar celebrar la festa de la Capvuitada, que ha arribat pràcticament sense canvis fins avui. El fet és que des de 1801 cap calamarsada greu no ha tornat a afectar el terme.

Llegir 761 vegades
Dimecres, 05 Juny 2019 10:27