El tiempo - Tutiempo.net

La vitalitat borgenca pren de nou tot el protagonisme en la Primavera Cultural i en la segona Mostra d’Entitats

p1da604teh6univ7i5a78412of1fEls records de joventut de Miquel Morera i Darbra, un dels supervivents de la Lleva del Biberó, veí de les Borges i sempre disposat a explicar la seva atzarosa història, han posat punt i final aquest dimarts, 30 d’abril, al Centre Cultural Serè, a una nova edició de la Primavera Cultural borgenca, que va iniciar-se el passat dia de Sant Jordi.

Abans de la intervenció de Miquel Morera, l’alcalde, Quim Calatayud, va prendre la paraula per clausurar aquesta nova edició de la Primavera Cultural, que novament ha resultat un èxit de participació popular i una mostra de la vitalitat cultural del nostre municipi. A més a més, l’alcalde va agrair a totes les entitats la seva col·laboració en general i molt particularment en la que ha estat la segona edició de la Mostra d’Entitats.

Per la seva part, Miquel Morera, que el passat 26 d’abril va celebrar el seu 99è aniversari, va seure davant els assistents a la trobada, acompanyat de la regidora Montse Llauradó, amb un exemplar del seu llibre ‘Memòria viva d’un noi al front. Una joventut trencada.1936-1945’. Tant Miquel Morera com el seu llibre són un sac d’anècdotes, records i vivències que Morera, tot i la seva avançada edat, vol explicar a tothom que hi mostri un mínim d’interès. La seva intervenció va posar un punt i final molt adequat a la Primavera Cultural 2019 i més si tenim en compte que enguany fa 80 anys de la finalització de la Guerra Civil, un fet en què molts coetanis de Morera s’hi van deixar la vida.

Enguany, i més enllà dels llibres, les roses i les parades que es van instal·lar el passat 23 d’abril a l’Hort del Dasca, els més petits van poder conèixer la llegenda de Sant Jordi interpretada amb un espectacle musical a la pista del Centre Cultural Marinada. Un drac ferotge, el rei, la seva filla i el cavaller Sant Jordi van fer cantar als més menuts fins que, finalment, el drac va acabar fent-se amic de la resta de personatges.

No va ser aquest l’únic exercici d’imaginació i fantasia que es va viure a les Borges per Sant Jordi. A les sis de la tarda, a la Sala Noble del Centre Cultural Marinada, els Clubs de Lectura de les Borges van oferir diverses lectures combinant narració i poesia i amb la intervenció de diversos lectors i lectores per commemorar un Sant Jordi que, tot i amenaçar pluja, finalment va veure com triomfaven les lletres i les roses.

D’altra banda, les reflexions sobre el tractament de gènere van ser presents a la Primavera Cultural tan dimecres 24, amb una activitat educativa que va comptar amb la col·laboració d’Els Havanus i que estava dirigida a adolescents de 13 a 16 anys, com dissabte 27 a través del monòleg educatiu Ai cony!!, que es va organitzar amb el suport de l’Associació Cutural de Dones Borgenques.

Una altra de les activitats que va comptar amb un bon seguiment va arribar dijous 25 al vespre al Centre Cultural Serè. Maria Cinta Aymamí i Anton Vilà van donar a conèixer, amb l’ajut d’un vídeo, un ‘trekking’ Nepal – Manaslu que la parella va resseguir formant part d’una expedició guiada per l’experimentat alpinista tarragoní Òscar Cadiach. Precisament Cadiach, amic d’Aymamí i Vilà, no va voler perdre’s aquesta presentació i per aquest motiu va tornar a ser a les Borges. Cal recordar que Cadiach ja havia vingut en altres ocasions a casa nostra i havia participat en altres presentacions d’aquesta parella d’aventurers borgencs.

Maria Cinta Aymamí i Anton Vilà van explicar diverses anècdotes, penúries, moments difícils i altres extrems del viatge, però una de les fetes que més els va impactar va ser que els seus acompanyants d’expedició els van preparar en secret un pastís de xocolata tot just el dia que ells commemoraven el seu aniversari de noces, celebrat a alta muntanya, enmig de la neu i amb la companyia de la resta d’expedicionaris. Per la seva part, l’alcalde, Quim Calatayud, va demanar la paraula en el torn d’intervencions finals per destacar que el gran protagonista d’aquest ‘trekking’ va ser l’Anton Vilà ja que aquesta aventura entre neu, fred, muntanyes i moltes altres adversitats, l’Anton la va passar amb nota, i més si es té en compte que poc abans havia superat una complicada malaltia. La intervenció de l’alcalde reconeixent la proesa d’Anton Vilà va ser acollida amb aplaudiments per part de tots els presents a l’acte.

Qui també va rebre el reconeixement del públic i molts aplaudiments van ser els Havanus que, divendres 26, van presentar a la Sala Parroquial un espectacle de ‘playback’. Una quarantena de nois i noies van organitzar aquesta actuació atenent a tots els aspectes: tècnics, musicals, de vestuari, coreografies, llums, selecció de les cançons…el resultat? Un èxit rotund. La sala plena, molts aplaudiments, la satisfacció dels i les joves artistes i al final una votació popular per determinar les tres millors actuacions que diumenge 28 els Havanus van tornar a interpretar, però en aquest cas a la II Mostra d’Entitats.

L’endemà, dissabte 27, Caminada Popular amb sortida des del Parc Primer d’Octubre amb un recorregut d’uns set quilòmetres i un esmorzar conjunt per recuperar forces, mentre que diumenge, al Centre Cultural Marinada va ser inaugurada l’esxposició Carros en miniatura de la col·lecció particular de Joan Maria Vilà Pamies. Però el plat fort va arribar aquest mateix diumenge, 28 d’abril, amb la 2ª Mostra d’Entitats de les Borges del Camp.

El llistat d’activitats per descriure el que va ser la Mostra d’Entitats seria molt llarg ja que cadascuna d’aquestes entitats va oferir un tastet d’allò que els caracteritza. I a més a més en diferents estands les mateixes entitats van oferir tapes i pintxos al migdia amb tota mena de degustacions.

La Mostra va ser novament un èxit, amb la pista del Centre Cultural Marinada plena a tota hora i amb les diferents intervencions de les entitats. Algunes de les més vistoses i seguides van ser la classe de zumba que va proposar el Poliesportiu el Garrigó, la ballada dels gegants i la invitació de la Colla Gegantera a que la gent s’animi a fer-los ballar, la carretillada de fi de festa i la batukada dels Diables i Batukamp o el ‘playback’ dels Havanus.

Hi va haver més coses: puntes de coixí, globus, un acte literari, jocs infantils, tallers per a la canalla…la llista és llarga, però el més important i destacable de tot plegat és la coneixença i els contactes que es van anar establint entre les diferents entitats i els seus membres, que sens dubte contribueixen a enfortir encara més el teixit associatiu borgenc.

Finalment, l’Ajuntament vol agrair a totes i cada una de les persones que han col·laborat en aquesta segona mostra i en la Primavera Cultural la seva participació. És impossible nomenar a tothom personalment, però resulta una mica més fàcil fer-ho a través de l’agraïment a empreses i entitats. Són aquestes:

Associació Cultural de Dones Borgenques, Comissió Aplec de la Sardana Verge de la Riera,  Puntaires de les Borges del Camp, Associació de Donants de Sang del Baix Camp, Càritas de les Borges del Camp, Sala Parroquial, CD les Borges, Colla de Geganters, Grallers i Timbalers Serè i Marinada, Poliesportiu El Garrigó, Colla de Diables de les Borges del Camp, Joves Els Havanus, La Borja, Societat de Caçadors de les Borges del Camp, Club Esportiu Rocabruna, AMPA Escola Rocabruna,

Llar d’Infants Els Eixerits, Amics de l’Ermita Mare de Déu de la Riera, Batukamp, Cor Parroquial de les Borges del Camp, Associació de Gent Gran de les Borges del Camp, Cooperativa Agrícola de les Borges del Camp, ADF de les Borges del Camp, Parròquia de l’Assumpta, Lliga contra el càncer i Vinoteca de Reserva.

Llegir 977 vegades
Dilluns, 06 Mai 2019 09:12