El tiempo - Tutiempo.net

La Tronada ha petat bé per obrir oficialment la Festa Major 2018

Tronada 2018Pocs minuts abans de la una del migdia, les dues persones de la Pirotècnia Tomàs de Càlig (Baix Mestrat) encarregades de preparar la Tronada acabaven de donar els últims tocs de pólvora, convenientment vigilats per grans i petits borgencs i borgenques. La preocupació dels tècnics, a més, era impedir l’acostament excessiu d’algunes persones del públic al punt on acaba la Tronada, allà on Les Borges del Camp 2018 escrit en pólvora havia de fer l’esclat final. Pares, mares, avis i tiets no podien reprimir l’irresistible instint de fer la foto de rigor als menuts de casa davant el quadrat per immortalitzar aquest moment.

Just al costat, per la banda de la zona d’aparcament de la plaça que toca al carrer Alcalde Ramon Ciurana, unes poques desenes de persones esperen l’inici de la Tronada. A elles s’adreça el pirotècnic: “Després heu de tirar enrere”. “Sí, ja ho sabem”. A més, es mou una mica de vent, poc però suficient. “Vindrà tot el fum i no veurem res”, comenta la gent.

La major part del públic està concentrat a l’altra part de plaça, a tocar de l’Ajuntament i del punt on la dona i l’home més grans del poble estan a punt per encendre la Tronada que obrirà oficialment la Festa Major 2018. L’home més gran, Josep Freixes Ciurana de 92 anys, s’estrena en aquesta fita però la dona més gran, l’Antonieta Pujol Masip, de 96 anys (i a punt de fer els 97), igualarà amb la Tronada 2018 l’altra dona més gran que més tronades havia encès fins ara: la Teresa Salsench Mestre, que entre 1983 i 1992 va aviar la Tronada 8 vegades, dels 92 als 99 anys. A més, ella va ser la primera dona en encendre una Tronada a les Borges, ja que fins a 1983 només ho feia l’home més gran.

Mòbils i càmeres amunt i les maces fumejant donen indici que l’encesa ja està a punt. La flama es veu córrer pel terra fins arribar als primers trons, quan comença ja la rítmica sonoritat de l’esclat del material pirotècnic fins arribar al quadrat final amb una gran explosió que ensordeix i omple completament de fum la plaça entre crits d’alegria i aplaudiments. Acaba de començar, oficialment, la Festa Major 2018 en honor a la Mare de Déu de la Riera.

Per completar l’acte, el Serè i la Marinada ballen acompanyats dels grallers i timbalers mentre un reguitzell de nens i nenes petites tamborileres s’afegeixen espontàniament a la festa.

Minuts més tard la plaça és buida. És hora d’anar a dinar i de preparar el moment més important de la Festa Major: l’Arribada.

Llegir 5027 vegades
Dissabte, 08 Setembre 2018 08:56