El tiempo - Tutiempo.net

Sardines, havaneres i rom cremat: la nit d’estiu per excel·lència a les Borges del Camp

sardinadaL’estiu a les Borges del Camp no es pot concebre sense una de les activitats que roman inalterable en tots els programes d’actes des de fa més de vint anys: la sardinada. L’Associació Cultural de Dones Borgenques, amb el suport de l’Ajuntament, té tant per la mà l’organització que tot va amb precisió mil·limètrica: des de la cocció de les sardines, al lliurament dels plats, el gelat de postres, els cafès per a qui en vulgui i el rom cremat posterior.

Els equips habituals de dones i homes i les respectives parelles que en molts casos també hi col·laboren preparen les brases per coure 50 quilos de sardines, unes 1.500 en números rodons, la salsa verda, i les llesques de pa en una cadena humana perfectament coordinada per a què tothom pugui menjar unes sardines saboroses, acompanyades de vi negre, aigua i tot plegat acabat de servir al moment.

Les colles complementen el menú que s’ofereix per part de l’organització (sardines, pa, vi, aigua, gelat i rom cremat) amb altres menges, normalment coca en recapte, però  també amanides, o truita de patates o d’altres acompanyaments. I no falta tampoc qui acompanya el gelat del menú amb fruits secs, cocs, galetes, cava o licors portats de casa.

Per acompanyar el sopar, el grup reusenc d'havaneres Sons del Mar va oferir un concert amb un repertori clàssic, que amb la incorporació d’una veu femenina, va donar una nova sonoritat a les diferents peces interpretades. No van faltar els mocadors voleiant per acompanyar les peces més sentides ni els aplaudiments per a una actuació completa i més que correcta que a més d’havaneres va fer alguna incursió en altres gèneres musicals.

Mentre sonava la música, en tres grans cassoles de fang cremava el rom amb bones flames per delectar, després, el paladar de les més de 200 persones que van participar de la sardinada.

Temperatura agradable, absència de pluja, un element que va amenaçar bona part de la tarda, bon menjar, bona companyia, bon ambient i bona organització per a fer de nou de la sardinada un èxit i una de les nits per excel·lència de l’estiu a les Borges del Camp.

 

Llegir 2532 vegades
Dilluns, 23 Juliol 2018 09:01