El tiempo - Tutiempo.net

Les Borges, en moviment amb la Flama del Canigó

canigoA Catalunya i als Països Catalans, la nit més curta de l’any és també la més intensa i la que millor representa l’esperit català de la festa: oberta, participativa, transversal i nascuda del poble per al poble.

Amb aquest esperit també, un any més, un bon gruix de borgencs i borgenques de totes les edats, encara que amb un clar predomini de joves, van sortir puntualment a les set de la tarda des del Parc del Llac cap a Reus per anar a buscar la Flama del Canigó, que simbolitza la força i la germanor de tot un poble en moviment.

A la plaça Llibertat de Reus, precisament, els més petits i petites del grup van ser els encarregats de pujar a l’escenari per recollir la flama i custodiar-la fins als vehicles que formaven la comitiva. Entre aquests, a banda de moltes motos, destacaven un 600 i un Citroën Mehari, i les tradicionals pickups i camionetes amb caixes obertes ben carregades amb tota la xicalla borgenca.

Els clàxons i les botzines van ser la tradicional banda sonora que anunciava el pas i l’arribada de la comitiva que, en arribar al poble, va fer parada prèvia davant la rotonda de la Borja per a la foto de família.

Al Poliesportiu el Garrigó, més famílies amb criatures llençant petards a tort i a dret esperaven els portadors i portadores de la Flama per iniciar l’acte simbòlic de renaixement amb el foc de la foguera de Sant Joan o del solstici d’estiu.

Davant els assistents, entre els quals hi havia l’alcalde, Joaquim Calatayud, i els regidors i regidores Montse Llauradó, Maria del Mar Bravo i Ramon Mestre, l’Ariadna Llauradó va ser l’encarregada de llegir el missatge que cada any acompanya la Flama del Canigó. En aquesta ocasió ha estat escrit personalment per Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, des de la presó de Soto del Real, on està injustament empresonat en compliment de presó preventiva des de fa més de 8 mesos acusat de sedició.

L’escrit encoratja el poble català “per compartir entre iguals l’emoció del foc, la festa i la màgia de la nit de Sant Joan. La cultura sempre ha sigut una eina de transformació social. La cultura amara ciutats, barris i pobles definits per una diversitat que ens enriqueix i fa més forts. D’un país que no demana pels orígens sinó per a on volem anar plegats.”

Tot seguit es va encendre la foguera, més gran que en anys anteriors i més propera també a la vegetació, convenientment ruixada amb aigua com a prevenció. El foc va prendre ràpidament i les flames i l’escalfor que desprenien era considerable.

Un cop complert el ritual, tothom es va desplaçar cap a les moreres al costat de la terrassa del bar, on ja estaven totes les taules a punt per acollir els borgenques i borgenques que van acabar la celebració de Sant Joan al poli, amb el sopar a la fresca i la revetlla popular amb el grup Elegance, fins ben entrada la matinada.

Festa popular a l’escola

Dos dies abans, dijous 21 de juny, l’escola Rocabruna va celebrar la tradicional festa de final de curs, que va tenir com a tema central la festa major. Amb el pati de l’escola pleníssim, tots els cursos van fer una bonica, entretinguda i celebrada actuació amb els seus balls i representacions.

Com sempre la graduació dels estudiants de P5 i, sobretot, el comiat als i les alumnes de 6è que el curs vinent aniran a l’institut, va ser especialment emotiu, amb llàgrimes, abraçades i petons per l’enyorança d’una etapa que es tanca i l’emoció d’una altra de nova que s’obre.

En acabar, i per primer cop, l’AMPA va organitzar un sopar de final de curs al pati de l’escola, que vam comptar amb més de 200 comensals. Un senzill pa amb tomàquet que va engrescar tothom, grans i petits, que s’ho van passar d’allò més bé i que després no trobaven l’hora de plegar, tot i que l’endemà encara era dia lectiu i tocava recollir notes.

La festa ha estat un bonic punt i final a un altre curs de l’escola Rocabruna, que ja es prepara per acollir nous alumnes i iniciar un nou curs ple d’emocions d’aquí a tres mesos.

Dimarts, 26 Juny 2018 09:48