El tiempo - Tutiempo.net

La Colla de Diables porta una gran, una enorme Nit del Foc a les Borges del Camp

vinitfocEra la sisena Nit de Foc, però fa 10 anys que se celebra, i per aquest motiu la Colla de Diables de les Borges es va voler lluir més que mai, i la seva ambició va tenir recompensa: una gran, una enorme Nit de Foc, i convertir les Borges del Camp, encara més, en un referent de la cultura del Foc als Països Catalans.

Per això van venir fins al nostre municipi més de 500 diables de 20 colles d’arreu: Enroscats de l’Alcúdia; Dimonis de Massalfassar; Trabucats de Palma de  Mallorca; Fills de Llucifer (Búger); Nyerros del Conflent; Maspujols; Cambrils; Almoster; La Munia; Vila-seca; Alcover; la Fatarella; el Clot (Barcelona); Sitges (Colla Vella); Montbrió del Camp; la Selva del Camp; Riudoms; l’Espluga de Francolí; Amposta i l’amfitriona, la Colla de Diables de les Borges del Camp.

Els diables van venir acompanyats de més de 250 timbalers i de 7 colles de diables infantils de la Selva del Camp, Riudoms, l’Espluga de Francolí, la Canonja, el Morell, Almoster i les Borges del Camp.

Que la Nit del Foc deixaria imatges espectaculars i inesborrables ja es veia venir pels vídeos previs, pel missatge del president Puigdemont i per la voluntat reivindicativa de l’espectacle de cada Nit del Foc, aquest any anomenat “Renaixem” i que va comptar amb la veu en off, greu i èpica de l’actor Lluís Soler que va posar el punt de dramatisme i transcendència necessaris a l’espectacle, una manifestació descriptiva del nostre passat recent i reivindicativa pel que fa al futur més proper.

8000 watts de so, llum, l’espectacle pirotècnic, el record de la força de l’1 de l’octubre, l’homenatge als presos polítics, l’ahir i el demà del Principat, que ha viscut i viu una de les etapes més emocionants i dures de la seva història recent. Reivindicació cultural i política, amb els pilars aixecats per les colles castelleres dels Brivalls de Cornudella i els Pataquers de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb pancartes demanant democràcia i llibertat presos polítics, i una plaça de l’Església plena de gom a gom repetint aquestes consignes i cridant llibertat.

Les carretilles cremant totes a l’hora van acabar de donar l’empenta necessària a tots els assistents perquè portessin aquest caliu fins a la pista del Centre Cultural Marinada plena de jovent, on ja estava tot a punt perquè comencés el concert amb el grup d’Ontinyent Auxili, que presentava el seu nou disc Tresors. A continuació, Xavi Sarrià, ex cantant d’Obrint Pas, va engrescar encara més la festa, que va tancar el dj OGT, imprescindible ja en el final de totes les festes, concerts i revetlles de la comarca.

La Nit del Foc va començar divendres a la nit amb la baixada de torxes des de l’ermita. Aquest acte és va fer per primer cop l’any passat, i va incloure un parlament centrat aquesta vegada en els 6 pilars que sostenen la Nit del Foc, amb unes paraules enviades en vídeo pel president Puigdemont.

El dissabte a la tarda, el correfoc infantil va precedir el correfoc major i va demostrar que el relleu i el futur de la Nit del Foc de les Borges del Camp està més que assegurat.

Per tot això, l’Ajuntament de les Borges del Camp, a més a més de col·laborar estretament en l’organització de la festa, vol també felicitar la Colla de Diables i totes les persones que hi han participat i que d’una manera o altra han fet possible que la Nit de Foc sigui un gran èxit, un èxit que referma encara més la projecció de les Borges del Camp en l’àmbit cultural i en l’àmbit de relació amb tots els pobles que formem part dels Països Catalans, units, entre altres coses, pel foc com a element propi i singular de la nostra cultura.

Dilluns, 11 Juny 2018 09:02