El tiempo - Tutiempo.net

Les Borges del Camp es llueix amb la Capvuitada

capvuitada2018La incertesa de si la climatologia respectaria la festa de la Capvuitada es va desvetllar ràpidament perquè a partir de les 3 de la tarda cada cop es veia el cel més blau i els núvols més esquinçats. Així que borgencs i borgenques de diferents edats es van repartir pels carrers del nucli antic (carrer del Comerç, carrer de Baix, carrer Pintor Fortuny, carrer Alcalde Ramon Ciurana, el Replà, el carrer Major, el carrer Verge de la Riera, el carrer Catalunya i la plaça de la Font) per decorar-los amb catifes de diferents motius i materials.

Figures geomètriques, com cercles de colors, quadrats, les peces d’un trencaclosques, fulles, cors, figures humanes i un gran llaç groc a la plaça de la Font, han estat els motius que han inspirat aquest any les catifes que han decorat els carrers per la Capvuitada.

Després del Cant de Vespres, la tradicional processó ha sortit de l'església encapçalada per la Creu i pels nens i nenes que aquest any han fet la primera comunió, acompanyats de pares, mares i altres familiars i amics. Tancaven la comitiva els representants municipals darrere el tàlem. Així, en arribar a la plaça de la Font, un cop més des de fa 216 anys, els borgencs i borgenques han renovat el compromís dels seus avantpassats amb aquesta manifestació devota com a agraïment per la protecció al poble davant les pedregades.

Acabat el cant del Tantum Ergo, la processó ha continuat fins a la plaça de l’Església, on ha acabat la festa amb sardanes, el repartiment de coc, pa amb vi i sucre i moscatell, i l’actuació del duet de piano i veu Fèlix Blau.  A més, la Lliga contra el càncer ha posat una taula per recollir suports i donatius.

A banda de tots aquests actes més religiosos i lúdics, la Capvuitada també ha tingut avui un vessant més cultural amb la inauguració a l’una del migdia, al Centre Cultural Marinada de l’exposició Fòssils - Minerals - Pedres i Caragols, de la col·lecció particular del borgenc Antoni Parés Subietas.

La mostra està formada per més de 200 peces, algunes procedents de diversos països de tot el món. Entre totes elles destaca la reproducció del fòssil Alcoveria Brevis, que té la particularitat que es tracta d’un fòssil d’un peix sencer i no del seu esquelet com acostuma a passar amb els fòssils. A més, l’Alcoveria Brevis es va trobar a Alcover, i en el seu museu és on hi ha la peça original. Està datada del període triàsic (de fa entre 120 i 180 milions d’anys) i ha donat lloc a un nou gènere entre les “Celacantiformes”.

Divendres, 08 Juny 2018 10:24

Galeria d'imatges