El tiempo - Tutiempo.net

Segona emissió de paper moneda

Bitllet 1 pesseta

Aquesta segona emissió es produeix al 1937 amb Bonaventura Guinjoan Sendrós com a alcalde. Concretament és una tirada de tres bitllets: 25, 50 cèntims i 1 pesseta impresos a dues tintes (més la del numerador) i dues cares, sobre paper blanc. El bitllet d'1 pesseta, sèrie A, amida 65 x 115 mm. Està imprès en color rosat, les lletres en blau marí i la numeració en vermell. Els bitllets de 50 i 25 cèntims, sèrie B i C, tenen les mateixes mides: 57 x 105 mm. El bitllet de 50 cèntims és de color lila, lletres en negre i la numeració en vermell. El de 25 cèntims, color morat, lletres vermelles i la numeració en negre.

Bitllet 50 cèntims

Tots tres bitllets de la segona emissió duen impresos els mateixos símbols i elements decoratius. A l'anvers hi ha les quatre barres envoltades per un cercle, una vora tramada i el valor en lletres abreujades (Pta i Cts) 4 i en xifres correctament usades i als cèntims. El nom de l'organisme emissor: "Ajuntament de Borges del Camp" (també sense l'article), la llegenda "La Caixa Municipal reintegrarà al portador" i les signatures impreses de l'alcalde, el secretari interventor i el dipositari: Bonaventura Guinjoan i Sendrós, Josep Maria Àvila i Aragonès i Salvador Daroca i Valero, respectivament. En el revers apareix el valor en lletres completes i en xifres correctes, la numeració i la sèrie. De fons es veu una imatge de la vila des de migdia centrada en el campanar de l'església parroquial que sobresurt del contorn del nucli urbà i de la línia de fons que són les muntanyes de la Mussara. Cap dels tres valors no porten imprès l'any ni la data d'emissió però Turró els hi assigna el 1937 per a tots tres en el seu inventari.

Bitllet 25 cèntims

Poques emissions municipal es van fer tan caracteritzades: un color per a cada valor, de mida més gran el superior, etc. i amb referències visuals al municipi on anava destinat: la imatge de la vila a partir d'una fotografia i no pas d'un dibuix, com els tres bitllets d'aquesta segona emissió de les Borges del Camp, comparables, per la qualitat gràfica i pels motius, amb els de millor factura de la Guerra Civil. Estranya l'absència de l'escut municipal, per oblit o per desús, i la data d'emissió. Més freqüent és la presència de les quatre barres o el segell municipal, ultra el nom de l'organisme emissor i les diferents formes d'autenticar el valor: signatures, data de l'acord, numeració, validesa, reintegrament, etc. Entre les emissions municipals destaca la del Consell Municipal de Reus on hi ha representats 16 personatges il·lustres, entre ells el general Prim, Fill Il·lustre de Reus. La imatge de qui va promoure els canvis revolucionaris del 1868, que suposaren el naixement de l'actual pesseta, s'imprimia a la sèrie A dels bitllets reusencs de 50 cèntims.


Veieu més informació a: Monografies
Pàmies i Freixas, Josep: Rals, duros, cèntims i emissions municipals: de la pesseta a l'euro.

Veure: Bonaventura Guinjoan Sendrós

Més en aquesta categoria: « El bitllet de 50 cèntims