El tiempo - Tutiempo.net

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, inaugura finalment la depuradorade les Borges del Camp

Inauguració planta depuradoraAvui divendres, 25 de gener, finalment s’ha inaugurat la depuradora de les Borges del Camp després de 10 anys des que es van iniciar les obres. L’acte ha estat presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i per l’alcalde del municipi, Joaquim Calatayud. Calvet ha arribat a l’Ajuntament on ha fet una visita institucional i ha signat el llibre d’honor abans de desplaçar-se fins a la depuradora, que se situa al marge esquerre de la riera d’Alforja, en la carretera en direcció a Riudoms.

Arribats a la instal·lació, han fet una visita i, posteriorment, els parlaments commemoratius. Ha pres primer la paraula l’alcalde per recordar Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat empresonat en espera de judici acusat de rebel·lió i sedició per l’1 d’Octubre. Seguidament ha fet esment dels inicis de la construcció de la depuradora l’any 2008 i de totes les dificultats i entrebancs sorgits en el llarg camí que s’ha fet fins arribar a la inauguració. En aquest sentit, cal recordar la denúncia per delicte ecològic que va portar l’alcalde a judici, del qual finalment va quedar absolt.

Calatayud també ha fet un agraïment públic a l’anterior alcalde de Riudoms, Josep Cruset, per no haver-se queixat mai per les molèsties que li causaven al seu terme municipal les aigües residuals que provenien de les Borges, ja que entenia la situació que vivia el poble. Joaquim Calatayud també ha agraït que Cruset l’acompanyés a fer diverses gestions a l’ACA i a la conselleria per desencallar la situació de la depuradora de les Borges. Finalment, l’alcalde borgenc també ha agraït a l’ACA i a la conselleria que sempre li diguessin la veritat i no el fessin passar amb cançons quan reclamava la finalització i posada en marxa de la depuradora.

L’alcalde i president del Consell Comarcal del Baix Camp ha recordat que, amb les depuradores de les Borges i la de l’Aleixar, l’ens comarcal passarà a gestionar un total de 16 depuradores a la comarca per delegació de l’ACA.

Depuradora número 517

Per la seva banda, el conseller Damià Calvet també ha fet referència al seu antecessor, Josep Rull, i ha explicat que en les visites que acostuma a fer-li a la presó li porta fotografies dels actes en què participa, ja que la major part corresponen a actuacions iniciades pel pres polític en el temps que va ser conseller. A continuació Calvet, ha dit que la depuradora de les Borges és la 517 que funciona a Catalunya, i que fins arribar a la inauguració d'avui s’han invertit al municipi en total gairebé 2,6 M€.

A més, ha explicat que només queda un 3 per cent de la població catalana amb aigües no depurades, i que per donar solució i arribar al 100 per cent el govern català ha de fer 1.000 actuacions valorades en més de 1.000 M€. Ha refermat el compromís del govern amb aquest objectiu però remarcant les dificultats que suposa el seu assoliment. Per últim, Calvet s’ha disculpat fins a dues vegades per les dues vegades que havia posposat la inauguració.

A l’acte inaugural també han assistit diverses regidores i regidors del poble, inclosa la cap de l’oposició Rosa Abelló; l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret; i altres representants municipals i comarcals. Per la seva banda, el conseller anava acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, el gerent de l’ACA, Lluís Ridao, i la directora dels serveis territorials del Departament, Trini Castro. També han estat presents representants de l'empresa comarcal d'aigües, Comaigua. Per la seva banda, el tinent d’alcalde Ramon Mestre no ha pogut assistir perquè ha sofert una topada amb un altre cotxe quan anava precisament a participar en aquest acte.

905 m3/dia

La depuradora es va començar a construir fa 10 anys amb una capacitat de tractament de 905 m3/dia i amb un pressupost d’inversió per part de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d’1,9 milions d’euros. Malauradament l'obra va quedar interrompuda a causa dels problemes de gestió que va patir l'ACA durant la crisi econòmica, mentre que també hi ha hagut retards a causa dels problemes en la relació amb l'empresa que havia de subministrar l'energia elèctrica.

Llegir 9336 vegades
Divendres, 25 Gener 2019 12:37